Έτσι τροποποιείται το DNA– Πώς αμφισβητείται το γενετικό πεπρωμένο

Την κίνηση ενός Κινέζου επιστήμονα, ο οποίος βοήθησε να έλθουν τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια (Lulu - Nana) που γεννήθηκαν αυτό τον μήνα και των οποίων το DNA ο ίδιος είχε προηγουμένως τροποποιήσει στο στάδιο του εμβρύου, σχολίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτας.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο δρ. Δέλτας ανέφερε ότι παρόμοια τακτική συνηθίζεται στις εξωσωματικές, όπου γίνεται

ουσιαστικά επιλογή του υγιούς εμβρύου για τοποθέτηση. Αυτό γίνεται, σημείωσε, για να μην έχει σοβαρή νόσο το έμβρυο.

«Η μέθοδος αυτή (του Κινέζου επιστήμονα) επιτρέπει να διορθωθούν και γενετικά πράγματα. Είναι η πρώτη φορά που έγινε αυτό. Ουσιαστικά, «έκαναν ζημιά» σε συγκεκριμένο γονίδιο, με σκοπό την προστασία από τον ιό του AIDS. Με την ίδια μέθοδο μπορεί να γίνει και διόρθωση», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο δρ. Δέλτας, στην περίπτωση του Κινέζου επιστήμονα «φαίνεται ότι δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες για έγκριση από σώματα βιοηθικής. Δεν γνωρίζουμε τους πειραματισμούς που έγιναν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αποφυγή παρενεργειών», είπε.

Από την πρακτική αυτή, είναι πιθανό, σημείωσε ο δρ. Δέλτας, να επηρεαστούν κι άλλα γονίδια από τη «διόρθωση». Συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή, είναι ότι μπορείς να αλλάξεις φάρμακο, ενώ εδώ έχεις αλλάξει το DNA. «Δεν μπορείς να διορθώσεις μετά το κάθε κύτταρο. Αγγίζει ουσιαστικά το γενετικό πεπρωμένο. Ό,τι κληρονομήσουμε, μας μένει. Ίσως αυτή η τεχνολογία το αμφισβητεί αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κίνηση αυτή του επιστήμονα, ήταν πρόωρη. Όταν θα έρθει η στιγμή να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, αυτή η προσέγγιση θα είναι μονόδρομος. Θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από σοβαρά νοσήματα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα