Σε τροχιά εκλογών και επίσημα η Ελλάδα

Σε τροχιά εκλογών μπήκε και επίσημα η Ελλάδα.

Ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες μετρά, ήδη, αντίστροφα, μετά την ορκωμοσία χθες βράδυ της Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου ως υπηρεσιακής Πρωθυπουργού.

Στις 13.00, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία της Πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβουν μέρος ο Πέτρος Μολυβιάτης ως ΥΠΕΞ, ο Γιώργος Χουλιαράκης ως ΥΠΟΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλάκης ως Υπουργός

Οικονομίας, ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Ιωάννης Γιάγκος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αντώνης Μανιτάκης ως Υπουργός Εσωτερικών, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ως Υπουργός Πολιτισμού και η 'Αλκηστη Πρωτοψάλτη ως Υπουργός Τουρισμού.

Καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα εκτελεί ο Ροδόλφος Μορώνης.

Μετά την ορκωμοσία, θα κηρυχθεί η διάλυση της Βουλής των Ελλήνων και θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της η Βασιλική Θάνου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, στα σκαλιά του Μεγάρου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έχουμε μπροστά μας, τόνισε, μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης, που είναι μπροστά μας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό, δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε.

Η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου είναι έγκριτη και καταξιωμένη δικαστικός, που έχει διακριθεί σε υψηλότατα δικαστικά αξιώματα, υπηρετώντας με ευθιξία και αίσθημα ευθύνης την ελληνική πολιτεία.

Ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της Ελλάδας.

Προέβαλε ως συνδικαλίστρια τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, που αρκετές φορές την έφεραν ακόμη και σε ευθεία αντιπαράθεση με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες.

Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η κ. Θάνου έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στον δικαστικό χώρο, καθώς από το 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και πρόεδρός της από το 2012 έως το 2015.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1975.

Διαβάστε επίσης: Η σύνθεση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα