Σε θέσεις μάχης από Ευρωβουλευτές εν όψει του Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο ενάντια σε μια συμφωνία για το Brexit που δεν θα προβλέπει τα ίδια δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία μέσα στην επόμενη διετία με εκείνους που ζουν επί βρετανικού εδάφους σήμερα, την παραμονή της ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ συζήτησε

το βράδυ της Δευτέρας με ευρωβουλευτές την πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία την 29η Μαρτίου.

Αυτό θα σήμαινε πως δεν θα υπήρχαν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών χωρών μελών της ΕΕ που θα επιλέξουν να έρθουν στη Βρετανία εντός της διετίας κατά την οποία θα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο κ. Μπαρνιέ και οι ευρωβουλευτές είναι θορυβημένοι από αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί από το Λονδίνο. Για τον λόγο αυτό, ένα πεντασέλιδο ψήφισμα με τις «κόκκινες γραμμές» των ευρωβουλευτών όσον αφορά τους όρους του Brexit φέρεται να τροποποιήθηκε χθες βράδυ, ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε «υποβάθμιση» των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα έρχονται στη Βρετανία από αύριο και για την επόμενη διετία.

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το ψήφισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα αποδεχθούν «διακρίσεις» μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινοβραδινή εκπομπή του BBC, ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ανέφερε ότι η μετα-Brexit μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας θα πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιες περιόδους θα χρειαζόμαστε περισσότερους (μετανάστες) και άλλες φορές λιγότερους», είπε ο υπουργός.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να επιμείνουν στη θέση ότι οι όροι της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρετανίας - ΕΕ δεν μπορούν να καθοριστούν παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των όρων του διαζυγίου, εντός δηλαδή της επόμενης διετίας. Η θέση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετο το Λονδίνο, που θεωρεί ότι οι δύο διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξάγονται παράλληλα.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη Βρετανία διαπιστώνουν υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από την «απειλή» αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Όπως δηλώνουν στον Guardian, το Λονδίνο μοιάζει να αναγνωρίζει το «χάος» που θα προκαλείτο σε μια τέτοια περίπτωση.

Εξάλλου, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν επανέλαβε το αίτημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των περίπου 3,3 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη χώρα ως «τέλεια χειρονομία καλής θέλησης». Το 1 εκατομμύριο εξ αυτών των πολιτών, ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Χαν κάλεσε και την ΕΕ να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση για τους Βρετανούς που ζουν σε άλλα κράτη μέλη.

Την Τετάρτη (12.30 ώρα Λονδίνου), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ σερ Τιμ Μπάροου θα επιδώσει επιστολή της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία θα ξεκινά επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων μέχρι το Brexit.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα