Σε ποιες ερωτήσεις μπορεί να τηρηθεί σιωπή - Νέοι κανόνες ΕΕ

Νέοι κανόνες της Ε.Ε., που εγγυώνται ότι οποιοσδήποτε κατηγορείται ή είναι ύποπτος για έγκλημα, θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του, τέθηκαν σε ισχύ στην Ε.Ε. από την Κυριακή 1 Απριλίου. Ο νέος κανονισμός προστατεύει "το δικαίωμα των πολιτών στη σιωπή" (να μην απαντούν ενοχοποιητικές ερωτήσεις), αλλά και την επαρκή εκπροσώπηση σε δίκη.

Εξασφαλίζει δε "ότι όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. θα επωφελούνται πάντοτε από αυτά τα διαδικαστικά δικαιώματα, τα οποία επί του παρόντος δεν προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα

Κράτη Μέλη", αναφέρει η Κομισιόν. Η παρούσα οδηγία αποτελεί μέρος μιας δέσμης έξι νόμων, που προβλέπουν κοινά ελάχιστα πρότυπα για τα δικονομικά δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες.

Το πακέτο διαδικαστικών δικαιωμάτων διασφαλίζει ότι τα άτομα έχουν κοινά δικαιώματα, είτε κατηγορούνται ως ύποπτα στη χώρα καταγωγής τους ή αλλού στην Ε.Ε., και επιτρέπει καλύτερη δικαστική συνεργασία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η οδηγία εξασφαλίζει ότι οι δημόσιες αρχές και οι δικαστικές αποφάσεις απαγορεύεται να προβούν σε οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στην ενοχή, πριν το πρόσωπο αποδειχθεί ένοχο. Παρέχει, επίσης, στους πολίτες το δικαίωμα να παραμείνουν σιωπηλοί.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα, σημείωσε ότι "9 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε όλη την Ε.Ε. κάθε χρόνο. Το τεκμήριο αθωότητας είναι θεμελιώδες δικαίωμα και πρέπει να γίνεται σεβαστό στην πράξη παντού στην Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κανόνες όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα