Σε Κυπριακό, οικονομία και πυρηνική ενέργεια εστίασε το Κίνημα Οικολόγων

Το Κυπριακό και η οικονομία, στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Κυριάκος Τσιμιλλής, ο οποίος εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του κόμματος για τα έργα πυρηνικής ενέργειας που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσιμιλλής είπε πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου προέβησαν σε ανασκόπηση της παρούσας φάσης των εξελίξεων, της πορείας από

τη διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία, οι οποίες παραμένουν σαν στόχος.

«Μέσα από μία αναπροσαρμογή φτάσαμε στην υποβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζητήθηκε αυτή η διαδικασία και σε ποιο βαθμό τα μέτρα τα οποία απευθύνονται στην Τουρκία ή το κατοχικό καθεστώς έχουν προοπτικές υπό το φως της αρνητικής μέχρι τώρα πορείας που επιβεβαιώνεται και χειροτερεύει με τον χαρακτηρισμό του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου ως εσωτερικής διαχείρισης από την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Τσιμιλλής.

Πρόσθεσε πως υπογραμμίστηκε από την πλευρά των Οικολόγων πως τα ΜΟΕ πρέπει κατά κύριο λόγο να απευθύνονται προς τους Τουρκοκύπριους πολίτες και πως εντοπίστηκαν κάποια σημεία δυσκινησίας, γραφειοκρατικής προσέγγισης αιτημάτων των Τ/κ που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων συμπλήρωσε πως έγινε επίσης ανασκόπηση της προοπτικής του επόμενου χρόνου, με τις εκλογές στην Τουρκία και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, ενώ παράλληλα το κόμμα εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική λειτουργίας πυρηνικού σταθμού και στην Αίγυπτο από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιμιλλής χαρακτήρισε το κλίμα της συνεδρίας δημιουργικό και συναινετικό, κάτι που ίσχυσε και για τη δεύτερη ενότητα η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας, στο πλαίσιο και των διαδικασιών για αξιοποίηση των στόχων και των δυνατοτήτων και χορηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αποτιμήθηκε η μέχρι τώρα πορεία, οι εκκρεμότητες και οι στόχοι πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, με το Κίνημα Οικολόγων να υποβάλει επίσης αναλυτικό κείμενο για θέματα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα