Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου- Βενεζουέλας

Οι σχέσεις της Κύπρου με τη Βενεζουέλα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ενώ ήδη υπάρχει προοπτική για συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία και η πολιτική. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς και συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας καθώς η Βενεζουέλα έχει μακρά παράδοση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με την χώρα να αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου

στον κόσμο.

Τα πιο πάνω ανέφερε χθες ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρo, Jeanpier Anaya Salas, ο οποίος παρέθεσε διάσκεψη τύπου στην οποία έκανε απολογισμό για τα σημαντικότερα γεγονότα του 2014 για τη χώρα του ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή ο κ. Anaya τάχθηκε υπέρ της λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των γενικών αρχών Διεθνούς Δικαίου και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτηση της «Σ» για το θέμα που προέκυψε με την έλλειψη βασικών προϊόντων από τα ράφια υπεραγορών στη Βενεζουέλα, όπου προκλήθηκε αναστάτωση στις τάξεις των πολιτών, δήλωσε ότι αυτό το γεγονός πρόκειται για μία ακόμα στρατηγική οικονομικής αποσταθεροποίησης βασιζόμενη στο κεφάλαιο καθώς τα προϊόντα αποκρύπτονται δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις και κρίσεις γενικευμένου πανικού.

«Προχθές η Κυβέρνηση ανακάλυψε σε αποθήκες κρυμμένες τεράστιες ποσότητες προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως γάλα, λάδι και βρεφικές πάνες», επεσήμανε ο κ. Anaya, προσθέτωντας ότι η αντιπολίτευση θέλει να στρέψει τον λαό κατά της Κυβέρνησης, με συνεχείς προσπάθειες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έπεσαν στο κενό. Όπως ο ίδιος δήλωσε, την περσινή χρονιά, η Βενεζουέλα επί δύο μήνες δεχόταν επιθέσεις οι οποίες είχαν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Δεν παρέλειψε όμως να αναγνωρίσει ότι κατά την διάρκεια του 2014 σημειώθηκε μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών του πετρελαίου και μείωση της ακραίας φτώχειας, χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης Μαδούρο. Σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πτώσεως της τιμής του πετρελαίου έκανε σαφές ότι η χώρα δεν σκοπεύει να καταφύγει στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για οικονομική βοήθεια και ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες βασισμένη στους δικούς της πόρους αλλά και με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της.

Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι η πτώση της τιμής οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικά συμφέροντα τα οποία σχετίζονται με γεωστρατηγικές πολιτικές. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, στάθηκε στην εκλογή της Βενεζουέλας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι από τη θέση αυτή θα προωθήσει την ειρήνη και θα καταδικάσει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή. Μάλιστα καταδίκασε την πρόσφατη δολοφονία των δημοσιογράφων στο Παρίσι, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και την προώθηση και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ.

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση ότι η Βενεζουέλα πάντοτε τασσόταν υπέρ και εξέφρασε τη γενική επιθυμία για τη βελτίωση των σχέσεων Βενεζουέλας-ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα