Σε απογραφή πληθυσμού προχωρεί ο «δήμος» Λαπήθου-Καραβά-Μύρτου

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τον άγνωστο πληθυσμό στα κατεχόμενα, ο «δήμαρχος» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου, Φιράτ Ατασέρ αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα που θα γυρίσει από πόρτα σε πόρτα ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα για να καταμετρήσει τον πληθυσμό, προκειμένου να μάθουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και να καθορίσουν την πολιτική τους ως «δήμος».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Ατασέρ πρόσθεσε ότι θέλουν να αποκαλύψουν έναν πίνακα δεδομένων με την απογραφή

που θα κάνουν, σημειώνοντας ότι σήμερα το «κράτος» τους επιχορηγεί για πληθυσμό 18.000 ανθρώπων.

Αν ο υπολογισμός γίνει με βάση τις ώρες νερού, όπως πάντα, προβλέπουν ότι ο πληθυσμός που ζει στα όρια του «δήμου» είναι 40-50 χιλιάδες, είπε και επισήμανε ότι ο πραγματικός πληθυσμός θα αποκαλυφθεί μετά τη διεξαγωγή της απογραφής.

Υπογραμμίζοντας ότι ως «δήμος», θέλουν να σχεδιάσουν υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση, η υγεία και οι μεταφορές για τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια κάνοντας μια ρεαλιστική απογραφή, ο κ. Ατασέρ έφερε ως παράδειγμα ότι θέλουν να προσδιορίσουν πόσο νερό θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια, πόσα χρόνια θα επαρκούν οι δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί. «Ίσως χρειαστεί να κατασκευάσουμε περιφερειακό δρόμο μετά από 5-10 χρόνια», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι έχουν ανακηρυχθεί αγροτικός «δήμος» και ενώ οι περιφερειακοί «δήμοι» έχουν την αρμοδιότητα να εκδίδουν άδειες και να κάνουν σχέδια χωροθέτησης, οι αγροτικοί «δήμοι» δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Ένας από τους στόχους τους, είπε, είναι να βγουν από το καθεστώς της αγροτικής περιοχής και να λάβουν την εν λόγω αρμοδιότητα σύμφωνα με τον αριθμό του πληθυσμού τους.

Στο μεταξύ, ο γγ και «βουλευτής» του ΔΚ, Σερχάτ Άκπιναρ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι πρέπει να σταματήσει πολύ γρήγορα η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» και η «κυβέρνηση» πρέπει να λάβει άμεσα μια απόφαση για το θέμα αυτό, ενώ πρέπει γίνουν ρυθμίσεις για τις «άδειες παραμονής».

«Εάν έχουν επενδύσει, έχουν αγοράσει ένα σπίτι, θα πρέπει να γίνει η ανάλογη ρύθμιση. Δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα πρέπει να οριστεί μια χρονική στιγμή κατά την οποία δεν θα τους δίνεται άλλη ευκαιρία. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που το δικαιούνται. Εκτός από αυτό, δεν είναι 400 χιλιάδες, 700 χιλιάδες. Τώρα έχουμε φτάσει σε πληθυσμό 1 εκατομμυρίου. Πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα. Η διαδικασία που σχετίζεται με την ιθαγένεια πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα