Ανανεωμένος Οδηγός καλής πρακτικής για ΜΜΕ από Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

Ο ανανεωμένος Οδηγός καλής πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  αποτελεί ένα κατευθυντήριο αρχείο, με σύγχρονες πρακτικές και ενδεδειγμένο λεξιλόγιο, που κατευθύνουν τους αρμόδιους φορείς να αποφεύγουν φαινόμενα στιγματισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ Χρίστος Μηνά.

Όπως αναφέρει σε χαιρετισμό του στην έκδοση το Οδηγού, η Αρχή είναι ο ανώτατος συντονιστικός φορέας της Κύπρου στον

τομέα των νόμιμων και παράνομων ουσιών εξάρτησης, και της διαταραχής τυχερών παιχνιδιών και ένας από τους κύριους στόχους της ΑΑΕΚ είναι η προώθηση σφαιρικής, έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης σε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται με το θέμα των εξαρτήσεων, στη βάση μιας ανθρωποκεντρικής και ευαισθητοποιημένης προσέγγισης, μιας προσέγγισης η οποία τοποθετεί το άτομο πριν από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Κατά συνέπεια, προσθέτει, «η σφαιρική προσέγγιση του φαινομένου και η προώθηση συστηματικής επιστημονικής πληροφόρησης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού στίγματος, το οποίο αποθαρρύνει συνανθρώπους μας από το να ζητήσουν βοήθεια».

Στοχεύουμε, σημειώνει, στο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ενσυναίσθησης που να περιορίζει το κοινωνικό στίγμα και να στηρίζει ανιδιοτελώς τον κάθε άνθρωπο προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνεται η αναζήτηση πρόσβασης των συμπολιτών μας σε θεραπευτικές δομές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά «είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτή η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος». Παράλληλα, αναφέρει, «τα αίτια και οι συνέπειες της εξάρτησης χρήζουν ανάλογης πολυθεματικής, ισόρροπης και ολιστικής αντιμετώπισης».

«Είναι κοινώς αποδεχτό, από το μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας, πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου των κρατικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών υγείας, των μη-κυβερνητικών οργανισμών και την κοινωνία των πολιτών, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των στόχων μας, αφού όλοι μπορούν να συνδράμουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

«Ο ανανεωμένος Οδηγός καλής πρακτικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αποτελεί ένα κατευθυντήριο αρχείο, με σύγχρονες πρακτικές και ενδεδειγμένο λεξιλόγιο, που κατευθύνουν τους αρμόδιους φορείς να αποφεύγουν φαινόμενα στιγματισμού και καταρρίπτουν ταμπού σχετικά με τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών», συμπληρώνει.

Ο απώτερος σκοπός μας, επισημαίνει ο κ. Μηνά, «είναι να προβάλουμε εναλλακτικούς τρόπους υγιούς απασχόλησης, που ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα των ανθρώπων και ενισχύουν τις δεξιότητες τους, έτσι ώστε να παρακινήσουμε, τους νέους μας ειδικότερα, πιο κοντά σε υγιείς τρόπους ζωής».

Όπως αναφέρεται στον Οδηγό, ο κύριος στόχος του Οδηγού είναι να μεταδοθεί η επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, με τρόπο που δεν θα προωθεί στο κοινό το κοινωνικό στίγμα, σχετικά με την αναζήτηση θεραπείας και την κοινωνική αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αναφορές στα θέματα ουσιοεξάρτησης παραπέμπουν κυρίως στην εγκληματική διάσταση του φαινομένου και ότι η ΑΑΕΚ προβάλει το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης ως πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης στα πλαίσια της δημόσιας υγείας και όχι της καταστολής.

«Το κοινωνικό στίγμα είναι μια ανεπιθύμητη, δυσφημιστική ιδιότητα που στερεί από κάποιον άτομο το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Ο Οδηγός καλής πρακτικής των ΜΜΕ επιδιώκει να συμβουλέψει τους Λειτουργούς των ΜΜΕ με ποιον τρόπο μπορούν να μεταφέρουν θέματα σχετικά με τις ουσίες εξάρτησης χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας, και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ουσίες εξάρτησης», καταλήγει ο Οδηγός.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Οδηγού.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις Βουλευτών στο Άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα ΜΜΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα