Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό

Χαλαρή ομοσπονδία εμείς, συνομοσπονδία ή δύο κράτη οι Τούρκοι. Ο διάλογος Τσαβούσογλου - Αναστασιάδη που παρουσιάζει η "Σημερινή της Κυριακής" είναι χαρακτηριστικός .

Τσαβούσογλου: Θέλουμε λύση δύο κρατών εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Έχω την βούληση να στραφώ σε χαλαρή ομοσπονδία. Θα επιμείνετε σε παραμονή στρατιωτικής Βάσης;

Τσαβούσογλου: Σε περίπτωση συνομοσπονδίας δεν πρέπει να νοιάζει την Ε/κ πλευρά τι θα πράττει η Τουρκία στην Τ/κ συνιστώσα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

ανέφερε: «Πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο κατέθεσα ως τροφή προς σκέψη στο Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να πετύχουμε τη λειτουργικότητα της λύσης, ολιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, όχι εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής, όχι συνομοσπονδία, όχι δύο κράτη.»

Πλέον οι απαιτήσεις της Τουρκίας εκτός από εκ περιτροπής προεδρία και διαμοιρασμό του φυσικού αερίου επεκτείνονται και σε παραχώρηση δικαιώματος στο Τ/κ κρατήδιο να υπογράφει διεθνείς συμβάσεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό πιάνει δουλειά ο ΟΗΕ

«Αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί είναι μια διερευνητική αποστολή με προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο γεφυρώνονται διαφορές, μπορεί κάποιες ιδέες να συμβάλουν και να βοηθήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς να σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα οδηγηθούμε και στον διάλογο», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραλάβει αύριο την έκθεση της κ. Λουτ. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάζοντας τρία δεδομένα που αναγνωρίζει ο ΓΓ ΟΗΕ:

1. Τέλος στο σημερινό πλαίσιο εγγήσεων και παρουσίας κατοχικού στρατού.

2. Ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκική ή η τουρκοκυπριακή πλευρά να περιλαμβάνει και τη Μόρφου

3. Θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές έτσι ώστε επιτέλους μεγάλη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία να επιστρέψει στην υπό την ελληνοκυπριακή διοίκηση

Και μέσα σε όλα νέα τουρκική NAVTEX σε απόσταση αναπνοής από την Πάφο εξέδωσαν οι Τούρκοι που θα τεθεί σε ισχύ τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα