Brexit: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επιχειρηματολόγησε υπέρ της πιθανότητας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit σε περίπτωση που η συμφωνία την οποία θα επιτύχει η Τερέζα Μέι δεν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κ. Καν είπε ότι «ασφαλώς» ένα δεύτερο δημοψήφισμα αποτελεί «μία από τις επιλογές».

Όπως

εξήγησε, «δεν μπορείς να έχεις μία κατάσταση στην οποία το κοινοβούλιό μας υποτίθεται ότι είναι κυρίαρχο, το κοινοβούλιό μας απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνησή μας και όλοι παραλύουν».

Την Κυριακή ο σκιώδης Υπουργός Brexit του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ έγραψε στους Sunday Times ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με αντάρτες βουλευτές στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών ώστε να υποχρεωθεί η Τερέζα Μέι να παραχωρήσει βέτο στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της τελικής συμφωνίας του Brexit.

Το αίτημα αυτό αποτελεί μία από τις έξι τροποποιήσεις που απαιτούν οι Εργατικοί στο κεντρικό νομοσχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές έχει αναβληθεί δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση έχει δει πως ορισμένες προτάσεις τροπολογιών της αντιπολίτευσης έχουν επαρκή στήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκαλέσουν επώδυνη ήττα για την κα Μέι.

Ο κ. Στάρμερ με το άρθρο του απαίτησε επίσης, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να προστεθεί στο νομοσχέδιο ρητή αναφορά στη μεταβατική περίοδο μετά από το Brexit, να μην υιοθετηθούν οι λεγόμενες «εξουσίες του Ερρίκου Η’» που επιτρέπουν τροποποίηση νόμων από την εκτελεστική εξουσία χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση και εγγυήσεις για τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών μετά από την έξοδο από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα