Σχέδιο κατ'οίκον φροντίδας: Βουλευτές για απόρριψη συμπερίληψης συγγενών

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για την απόρριψη του αιτήματος για συμπερίληψη και των γονέων, συζύγων και χήρων πεσόντων και εξαφανισθέντων στο σχέδιο κατ’ οίκον φροντίδας αιχμάλωτων πολέμου με ετήσιο κόστος μισό εκατομμύριο ευρώ, αλλά και για την απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών για να εξηγήσει τον λόγο.

Η Επιτροπή αποφάσισε να διακόψει τη συζήτηση για τις διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων, μια αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ,

Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια, όταν ενημερώθηκαν ότι δεν παρέστη εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, αφού στόχος ήταν, όπως είπαν, να ακούσουν την αιτιολόγηση του Υπουργείου για την απόρριψη του αιτήματος για συμπερίληψη στο σχέδιο φροντίδας αιχμάλωτων πολέμου, γονέων, συζύγων και χήρων πεσόντων και εξαφανισθέντων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι αυτή η απουσία είναι επειδή ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν, γιατί είναι αδικαιολόγητη αυτή η απόφαση.

Είπε ότι θα επαναλάβουν την συνεδρία για να παραστεί και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας, Χρίστος Διομήδους, ενημερώνοντας την Επιτροπή για την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου φροντίδας αιχμαλώτων πολέμου, είπε ότι ολοκλήρωσαν σχετική μελέτη και έχουν στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνοντας ότι υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και ότι έλαβαν αρνητική απάντηση και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν. Είπε ότι τροποποίησαν το υφιστάμενο Σχέδιο για να συμπεριλαμβάνει γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων, χήρες πεσόντων και συζύγους εξαφανισθέντων και ότι διαφοροποίησαν τα όρια έως €20,000 καταθέσεις και €23,000 οικογενειακά ετήσια εισοδήματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι το Υπουργείο «έχει σαμποτάρει την παρουσία του» στη συζήτηση και ότι είναι «επί σκοπού και ενσυνείδητα» που δεν έρχονται για να πουν για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και να εξηγήσουν γιατί οι σύζυγοι και γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων να αγνοούνται από το Κράτος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας αντέδρασε στο μήνυμα που έστειλε το Υπουργείο, μέσω άλλης προσκεκλημένης στη συζήτηση ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί και αν υπάρχει οποιανδήποτε θέμα, θα παρευρεθούν σε επόμενη συνεδρία, σημειώνοντας πως δεν συνεδριάζουν για να περνά η ώρα τους και δεν γίνεται να τους καλούν και να μην έρχονται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι τίθεται θεσμικό θέμα, αφού, αντί να ενημερωθεί η Βουλή, το Υπουργείο ενημέρωσε προσκεκλημένους ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρία.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοφίδης ως αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε «τον αποτροπιασμό» τους «για την αναλγησία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση απέναντι στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής εισβολής, στους ανθρώπους που για δεκαετίες κουβάλησαν τον σταυρό του μαρτυρίου θρηνώντας πάνω από μνήματα, μεγαλώνοντας από μόνοι τα παιδιά τους ή περιμένοντας ατελείωτες μέρες και νύχτες τους ανθρώπους τους να επιστρέψουν».

Πρόσθεσε ότι «είναι τραγικό» σε μία περίοδο που η Επιτροπή και η Κυβέρνηση κάνουν διεθνείς εκστρατείες και στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην ξεχαστεί το θέμα των αγνοουμένων, να μην σταματήσει η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας η επίσημη Κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. «Το κερασάκι δε στην τούρτα ήταν το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καν τα κότσια να εμφανιστεί σήμερα στην Επιτροπή και να αιτιολογήσει ή να δικαιολογήσει τη θέση του», είπε, σημειώνοντας, πως, αν τ’ αυτού «κρύφτηκαν γιατί φαντάζομαι βαθιά μέσα τους αναγνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος της αναλγησίας».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είναι ένα αίτημα το οποίο προωθούσε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και οι οργανώσεις των πεσόντων και αγνοουμένων και ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρία, γιατί «προφανώς ντρέπονταν να αντιμετωπίσουν τις οργανώσεις των Συγγενών και Αγνοουμένων για την πολιτική τους απόφαση».

Σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν είχε κανένα ηθικό δίλλημα να εγκρίνει και να πληρώνει υπερωρίες για αξιωματούχους της που παρευρέθηκαν σε κηδείες ανευρεθέντων αγνοουμένων», αλλά την ίδια ώρα το Υπ. Οικονομικών απορρίπτει αίτημα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας της ίδιας Κυβέρνησης για την έγκριση σχεδίου παροχής φροντίδας σε τρεις επιπλέον κατηγορίες, με ετήσιο κόστος €500.000, «το οποίο μοιραία κάθε χρόνο θα μειώνεται και σε μερικά χρόνια εκ των πραγμάτων θα απαλειφθεί».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι αυτή η απόφαση φέρει την κυβέρνηση «να διαπρέπει στην κοινωνική αναλγησία, στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών και κυρίως στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που ήταν οι θεματοφύλακες των αξιών της συντήρησης της ιστορικής μας μνήμης και της ζωντανής μαρτυρίας της τραγικότητας της Τουρκικής εισβολής»

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι, για δεκαετίες η Πολιτεία και το Κράτος έχουν θεσπίσει ειδικές ημέρες στη μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων του 1974, τους καταθέτει δάφνινα στεφάνια, διοργανώνει εκδηλώσεις, αλλά το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει ήταν να εγκρίνει μισό εκατομμύριο για το δικαίωμα φροντίδας για τους γονείς και τις συζύγους αυτών των ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν η ελάχιστη τιμή προς αυτούς τους ανθρώπους «οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι έστω και σε αυτό το 63% των εδαφών μας». «Είναι απαράδεκτο, είναι ιεροσυλία και ειδικότερα όταν το αίτημα αυτό προέρχεται από το ίδιο το Υφυπουργείο Πρόνοιας», είπε.

Ο Ιωάννης Κολιός,  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οργανώσεων Συγγενών Αγνοουμένων είπε ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά το ΥΠΟΙΚ, ή το κράτος, δεν ήρθε να δώσει μια συμπαράσταση στους γονείς και στις συζύγους των αγνοουμένων», σημειώνοντας πως «είναι ηθικά απαράδεκτο για μερικές χιλιάδες ευρώ να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι αβοήθητοι».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κολιός είπε πως το ύψος του κονδυλίου είναι μέχρι €500.000 στο σύνολο, όμως δεν είναι όλοι οι σύζυγοι και οι γονείς που θα πάρουν αυτό το βοήθημα διότι λόγω ηλικίας δεν το έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη, είναι σε βάθος χρόνου. Είπε ακόμη ότι, κάποιοι άνθρωποι λόγω ηλικίας σβήνουν κάποια μέρα. «Δεν θα έχει τόσο κόστος το Κράτος», είπε, προσθέτοντας πως επηρεάζονται γύρω στα 1.000 άτομα και θα μπορούσε το Κράτος να βάλει μία πρόνοια για να βοηθηθούν, όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου. Ας ισχύσουν τα ίδια κριτήρια όπως ισχύουν και για το θέμα των αιχμαλώτων, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα