Σ.Αραβία:Τσουνάμι φορολογικών μέτρων για εξοικονόμηση 100δις

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να επιβάλλει μια σειρά νέων φόρων για να επιταχύνει τη μείωση κρατικών επιδοτήσεων, με στόχο να πετύχει εξοικονόμηση 100 δις δολάρια στο προϋπολογισμό της έως το 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πρακτορείο Bloomberg.

Το σχέδιο στοχεύει να μεταφέρει στον πληθυσμό της χώρας το βάρος που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό της από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Με τα μέτρα που θα ληφθούν, δήλωσε ο πρίγκιπας, τα μη πετρελαϊκά έσοδα θα υπερτριπλασιασθούν και ο προϋπολογισμός θα ισοσκελισθεί.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο προγραμμάτων που στοχεύει στην αναδιάρθρωση κάποιων πηγών εσόδων», σημείωσε ο πρίγκιπας. Τα μη πετρελαϊκά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 35% πέρυσι στα 163,5 δις ριάλ (44 δις δολάρια), σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρόκειται για μία ριζική μεταβολή για μία χώρα που στηρίζεται στα πετροδολάρια εδώ και σχεδόν 8 δεκαετίες, όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου. Ο πρίγκιπας δήλωσε ότι οι Αρχές εξετάζουν μέτρα που περιλαμβάνουν περαιτέρω βήματα για την αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων, την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και φόρου στην ενέργεια και στα ποτά με ζάχαρη καθώς και σε είδη πολυτελείας. Ένα άλλο μέτρο αύξησης των εσόδων που συζητείται αφορά ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο του συστήματος πράσινης κάρτας των ΗΠΑ, με στόχο τους Σαουδάραβες που ζουν στο εξωτερικό.

Το σχέδιο αυτό θα είναι συμπληρωματικό στην πώληση στο Χρηματιστήριο μετοχών της Saudi Aramco, της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, και στη δημιουργία του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, με ενεργητικό 2 τρις. δολάρια. Εν τω μεταξύ, η σαουδαραβική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση των δαπανών και διερευνά την αγορά για την έκδοση ομολόγου αργότερα φέτος.

Η επιβολή του ΦΠΑ θα φέρει έσοδα περίπου 10 δις δολαρίων ετησίως έως το 2020, ενώ η «αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων» θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 δις δολαρίων ετησίως, δήλωσε ο πρίγκιπας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποφύγει τη λήψη ριζικών μέτρων για τη διαφοροποίηση των πηγών δημοσίων εσόδων, καθώς φοβόντουσαν ότι θα προκληθούν αντιδράσεις από την πολύ συντηρητική σαουδαραβική κοινωνία, που είχε συνηθίσει να λαδώνονται οι τροχοί της οικονομίας με τις κυβερνητικές δαπάνες, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τις επιδοτήσεις. Η ανεργία των νέων είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος, που είναι η χαμηλότερη επίδοση τουλάχιστον από 2009, σύμφωνα με οικονομολόγους που μίλησαν στο Bloomberg.

Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος σήμερα στη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση της χώρας άρχισε να αυξάνει στο τέλος του περασμένου έτους τις τιμές των καυσίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Μεταξύ άλλων, αύξησε την τιμή της βενζίνης κατά τουλάχιστον 50%, στα 26 αμερικανικά σεντς ανά λίτρο, που είναι όμως η δεύτερη φθηνότερη στον κόσμο, μετά από το Κουβέιτ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα