Σαουδική Αραβία: Αίρεται η απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία ήρε σήμερα την απαγόρευση που είχε επιβάλει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και σε τρεις άλλες χώρες, καθώς το βασίλειο συνεχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα που είχε λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για πρώτη φορά μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη

το 2018.

Στην αρχή της πανδημίας της Covid-19 η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μέχρι και τον περασμένο μήνα 16 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, παρέμεναν ακόμη στον κατάλογο των «απαγορευμένων» προορισμών.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, που επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, αίρεται πλέον η απαγόρευση μετάβασης στην Αιθιοπία, την Τουρκία, το Βιετνάμ και την Ινδία.

Οι σχέσεις του Ριάντ με την Άγκυρα, που ήταν ήδη τεταμένες, δοκιμάστηκαν όταν δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος που παλαιότερα στήριζε το καθεστώς αλλά στη συνέχεια έγινε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του. Την εποχή εκείνη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η εντολή για τη δολοφονία δόθηκε «από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης».

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αναμένεται στην Τουρκία την Τετάρτη, αφού προηγουμένως θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα