Σαν σήμερα: Ο Βράνκοβιτς δίνει το πρώτο ευρωπαϊκό στον Παναθηναϊκό

Οι πτήσεις του Ντομινίκ. Η τάπα του Βράνκοβιτς. Τα καλάθια των Αλβέρτη και Οικονόμου. Σαν σήμερα, 11 Απριλίου 1996, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη EuroLeague της ιστορίας του κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Το Sport24.gr θυμάται.

Παρίσι, 11 Απριλίου 1996. Εν μέσω Μεγαλης Εβδομάδας ο Παναθηναϊκός

ετοιμαζόταν να ζήσει τη μεγαλύτερη εβδομάδα του. Είναι Μεγάλη Πέμπτη και οι “πράσινοι” αντιμετωπιζουν τη Μπαρτσελόνα στον τελικό της EuroLeague (τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), θέλοντας να γράψουν ιστορία.

Το Ελληνικό μπάσκετ προσπαθούσε χρόνια να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Τρεις φορές ο Άρης και μία ο ΠΑΟΚ έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός έφτασε δύο σερί χρονιές (1994, 1995) στον τελικό, αλλά έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο. Αυτό το βράδυ όμως ήταν διαφορετικό.

Ο Παναθηναϊκός του Γουίλκινς, του Βράνκοβιτς, του Γιαννάκη, του Αλβέρτη και του Οικονόμου ετοιμαζόταν να σπάσει την κατάρα. Έστω και αν για να το κάνει έπρεπε να πάρει τη νίκη κόντρα σε μία ομάδα η οποία μέσα στην χρονιά τον είχε νικήσει δύο φορές στην κανονική περίοδο, ρίχνοντάς του μάλιστα 21 πόντους (74-95) μέσα στο ΟΑΚΑ μόλις τρεις μήνες νωρίτερα. Αυτό το βράδυ όμως ήταν διαφορετικό.

Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΡΙΝΤ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΝΚΟΒΙΤΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο. Ο Ντομινίκ έμεινε χαμηλά στην αρχή, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει λύσεις από αλλού, με τους Αλβέρτη, Γιαννάκη και Σταυρακόπουλο να δίνουν λύσεις. Κάπως έτσι, ήρθε ένα ξέσπασμα στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, με τους “πράσινους” να πηγαίνουν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 35-25.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γουίλκινς πήρε μπροστά, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να διατηρεί με φαινομενική άνεση ένα προβάδισμα, φτάνοντας να προηγείται με 63-52 περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Και μετά ήρθε το... μπλακ άουτ. Ο Παναθηναϊκός πίστεψε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει, η Μπαρτσελόνα έκανε την τελική της αντεπίθεση, οι διαιτητές άφησαν τους Καταλανούς να ρίξουν ξύλο. Κάπως έτσι, το παιχνίδι ξαφνικά ήρθε τούμπα, με τον Γκαλιλέα να μειώνει σε 67-66 να μένει για το φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία επίθεση, αλλά ο Γιαννάκης γλύστρισε και έχασε τη μπάλα, σε μία φάση που ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε ότι του έγινε φάουλ. Η Μπαρτσελόνα ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό, με το χρονόμετρο να κολλάει στα 4.9 δευτερόλεπτα. Όλα έμοιαζαν χαμένα, αλλά τότε ήρθε από το πουθενά ο Στόγιαν Βράνκοβιτς κάνοντας το σπριντ της ζωής του, κόβοντας τον Μοντέρο, με τη μπάλα να χτυπάει πρώτα στο ταμπλό και τους διαιτητές να μην το βλέπουν. Ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής Ευρώπης.

Οι Καταλανοί έκαναν ένσταση για την τελευταία φάση, η FIBA έκανε ολονύχτια σύσκεψη, αλλά στο τέλος αποφάσισε να επικυρώσει το τελικό αποτέλεσμα. Ένα από τα πιο τρελά παιχνίδια στην ιστορία είχε ολοκληρωθεί και τυπικά.

Οι πόντοι των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 17 (1), Γιαννάκης 9, Οικονόμου 10 (1), Γουίλκινς 16, Βράνκοβιτς, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Γκαλιλέα 10 (1), Φερνάντεθ 15 (3), Καρνισόβας 23 (2), Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Μαρτίνεθ

Πηγή: sport24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα