Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκυψε για άλλη μια φορά, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα
Ο βασικός κορμός του νέου κυβερνητικού σχήματος παραμένει ίδιος, με υπηρεσιακούς Υπουργούς να αξιοποιούνται σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Κυβέρνηση έχει κι επισήμως από χθες η Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξε για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ

στην πρώτη θέση με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες, κι έβαλε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, με ποσοστό 3,69% και 10 έδρες. Οι 155 έδρες που συγκεντρώνονται δίνουν στον Αλέξη Τσίπρα την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς και τη δυνατότητα να συνεχίσει το σχήμα του περασμένου οκταμήνου, που, όπως μαρτυρά το εκλογικό αποτέλεσμα, επιβραβεύτηκε από τον κόσμο, παρά τα όσα μεσολάβησαν. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο χθες το απόγευμα, δεδομένου ότι εκφράστηκε ήδη η πρόθεση, τόσο από τη μεριά του κ. Τσίπρα, όσο και από τη μεριά του κ. Καμμένου, να συμπράξουν.

«Φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε. Υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας μίας από κοινού κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό, για να λάβει την απάντηση ότι «σύμφωνα με το αποτέλεσμα και τις δηλώσεις του κ. Καμμένου τηρούνται οι προϋποθέσεις για να σας παράσχω την εντολή κυβέρνησης». Ο κύριος Τσίπρας πρόσθεσε ότι «εξάλλου, ο ελληνικός έλαβε τις αποφάσεις του» καθώς και ότι η προεκλογική περίοδος διεξήχθη «σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού», καθώς «ο χρόνος ήταν πυκνός», όπως τόνισε.

Η ορκωμοσία
Χθες το βράδυ στις 20:00 ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παπά και την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Σε μια σεμνή και σύντομη τελετή, ο κ. Τσίπρας έδωσε τον πολιτικό όρκο που προβλέπει το Σύνταγμα, όπως ακριβώς είχε πράξει και την προηγούμενη φορά.

Αμέσως μετά, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Πρωθυπουργίας, η τέως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του, τόνισε ότι «η χώρα και ο λαός έχουν ανάγκη από ενότητα, σταθερότητα και ομοψυχία. Η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει και το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού, που είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές». Από τη μεριά του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύτιμη τη συνεισφορά της βραχύβιας, όπως είπε, διακυβέρνησής της, αναφερόμενος και ο ίδιος στο προσφυγικό ζήτημα.

«Το προσφυγικό βρέθηκε σε τεντωμένο σκοινί κατά τη διάρκεια της θητείας σας, αλλά πήρατε τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται πρώτες αντιμέτωπες με τα κύματα των εισροών. Πρέπει η Ευρώπη να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ΕΕ. Είμαι αισιόδοξος πως θα αλλάξει το κλίμα, το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα κι όχι ελληνικό. Έχω την αισιοδοξία και την πίστη πως φεύγοντας από το Μέγαρο θα αφήσω πίσω μου ευχάριστες αναμνήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φύγει από αυτή τη δύσκολη θέση η χώρα μας και να ανακτήσει και πάλι την αξιοπρέπεια ο λαός μας».

Τα «πρέπει»
«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα, κατά την εισήγησή του νωρίτερα στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας τις αστοχίες και τις αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου, ενώ όπως υπογράμμισε «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε βάση στην ανάγκη για οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος αλλά και της νεολαίας, ώστε να μπορέσει η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. «Είναι αναγκαία», πρόσθεσε, «μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένας σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Χωρίς τρίτο κόμμα
«Ξεκινούν οι διαδικασίες πλέον σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από τα γραφεία της Πλατείας Κουμουνδούρου, αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το απόγευμα. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες», κι εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι βουλευτές θα αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνική λαού για εθνική ομοψυχία -εμείς, κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση το αποδείξαμε- και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, έκανε άνοιγμα για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με την προϋπόθεση, όπως είπε, να απομακρυνθούν τα «βαρίδια». Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν ως αργά χθες το βράδυ, στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει τρίτο κόμμα, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει ήδη λόγο για αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ εντός της Βουλής.

Το σχήμα
Ελάχιστες διαφορές αναμένεται να έχει το κυβερνητικό σχήμα, με Υπουργούς και στελέχη της προηγούμενης θητείας να διατηρούν τις θέσεις τους ή να μετακινούνται σε άλλα χαρτοφυλάκια, αλλά και υπηρεσιακούς Υπουργούς της κυβέρνησης Θάνου να επιλέγονται από τον Αλέξη Τσίπρα ως επιτυχημένοι. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί αύριο το πρωί.

Συγκεκριμένα, με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, στη θέση του Υπουργού Οικονομικών αναμένεται να παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που είναι επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα μετά τους χειρισμούς του κ. Τσακαλώτου στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα «υπερυπουργείο» για την παρακολούθηση της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές και την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, Υπουργός αναμένεται να είναι ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. Υπουργείο αναμένεται επίσης να αναλάβει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο. Στο Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να παραμείνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος, του οποίου επιθυμία είναι να κρατήσουν τις θέσεις τους και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως ο Νίκος Ζώης και η Έλενα Κουντουρά.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων μέχρι στιγμής πιθανότερος υποψήφιος είναι ο Νίκος Βούτσης, αλλά στο τραπέζι έχουν τεθεί και τα ονόματα των Θοδωρή Δρίτσα και Γιάννη Δραγασάκη, ενώ οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς, Δ. Μάρδας, Τ. Αλεξιάδης, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου, Χριστόδουλος Βερναρδάκης θα παραμείνουν στις θέσεις που είχαν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, έναν μήνα πριν. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το Υπουργείο Παιδείας, για το οποίο ακούγεται και το όνομα του Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κ.κ. Αριστείδης Μπαλτάς και Γιάννης Πανούσης δεν είναι εύκολο να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ένας ακόμα γρίφος είναι η θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ για το πόστο της ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού Υπουργού Γ. Μουζάλα.

Τα τελικά αποτελέσματα
Η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά τμήματα της Επικράτειας της Ελλάδας ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,46% και 145 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 28,10% και 75 έδρες, ενώ αντίστοιχα τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει 27,81% και 76 έδρες. Η Χρυσή Αυγή δεν χάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 6,99% και 18 έδρες, έναντι 6,28% και 17 έδρες τον Ιανουάριο. Ποσοστό 6,28% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), που καταλαμβάνει 17 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,55% και 15 έδρες, το Ποτάμι με 4,09% και 11 έδρες, οι ΑΝΕΛ με 3,69% και 10 έδρες και η Ένωση Κεντρώων με 3,43% και 9 έδρες. Εκτός Βουλής μένει η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 2,86%, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% που ορίζει το Σύνταγμα για εκπροσώπηση στη Βουλή.

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, υπουργείο παιδείας, χρυση αυγη, εκλογες, ελλαδα, συριζα, καμμενος, βουλη, τσιπρας, συνταγμα, τραπεζες, συμμετοχή, ΠΑΣΟΚ, νέα, μνημονιο, σημαίνει, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, αποτελεσματα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, χωρες, αυγη, εθνικη, θεμα, οικονομια, ονοματα, περιοδος, υπουργείο παιδείας, αισιοδοξια, αναμνησεις, αξιοπρεπεια, βραδυ, γαβριηλ, γραφεια, γριφος, δυνατοτητα, δηλωσεις, ελενα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενεργα, εξι, επικοινωνια, επιθυμια, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, ζωης, κυβερνηση, κυματα, κλιμα, κομμα, κορμος, λειτουργια, λογο, νικη, νικο, ολγα, ονομα, πιστη, πρωι, ρολο, συμμετοχή, τεως, τριτη, φευγοντας, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χερι, χρυση, χριστοδουλος, χρονος, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, χωρα, υπουργειο, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, θανου, θεσεις
Τυχαία Θέματα