Πώς αντέδρασε ο Τύπος

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται σε προσωπικό επίπεδο τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές
Θετικά βλέπουν σε γενικές γραμμές τα διεθνή μέσα το εκλογικό αποτέλεσμα και τονίζουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Θετικό πρόσημο, σε γενικές γραμμές, έδωσε ο διεθνής Τύπος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις εφημερίδες και στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κυριάρχησε η θέση ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα κερδισμένο προσωπικό στοίχημα». Ταυτόχρονα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον δύσκολο δρόμο που ανοίγει μπροστά στη νέα κυβέρνηση, αφού το τρίτο Μνημόνιο αποτελεί πραγματικότητα η οποία περιμένει την άμεση εφαρμογή της από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Μια δεύτερη ευκαιρία
Η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», σε δημοσίευμα με τίτλο «ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», επισημαίνει πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε το αδιανόητο, υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα», ενώ τόνισε «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός στην προεκλογική εκστρατεία. Από τη μεριά της η «Handelsblatt» στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει στον τίτλο της «η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα. Εκτιμά δε, ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μη στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

Το τέλος μιας ψευδαίσθησης
Σκληρότερη στις αντιδράσεις της η γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως «το τέλος μιας ψευδαίσθησης», αναφέροντας ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν». «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν “όχι” το οποίο ήταν ένα πεισματικό “όχι” που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο “μου είναι όλα αδιάφορα”», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους εκτοξεύοντας τα ποσοστά αποχής.

Μια διαφορετική προσέγγιση κάνει από τη μεριά της η εφημερίδα «Hessische Nieders?chsische Allgemeine». «Το ότι όλως εξαιρέτως ο Τσίπρας βγήκε πρώτος, μπορεί να οφείλεται στην απελπισμένη θέση πολλών Ελλήνων, που βλέπουν στον Τσίπρα κάποιον σαν τον Ρόμπιν Xουντ, έναν αγωνιστή για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Αλλά σε αναφορά με το βουνό των προβλημάτων χρειάζεται να γίνει Ηρακλής. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα τα καταφέρει. Αλλά και διαφορετική να ήταν η έκβαση των εκλογών, δεν θα προκαλούσε αισιοδοξία. Διότι όλα τα ελληνικά κόμματα είναι λίγο έως πολύ συνυπεύθυνα για την κατάσταση του πολιτικού συστήματος. Και φαίνονται ανίκανα να λύσουν τα προβλήματα γιατί είναι μέρος των προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραμένει αριστερά
«Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, παρ' όλ' αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, πλέον του 40%, σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση», σχολιάζει η γαλλική «Le Monde», ενώ συμπληρώνει πως «οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο “όχι” στο δημοψήφισμα, προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές», επισημαίνει γαλλική εφημερίδα.

Η γαλλική, κομμουνιστική εφημερίδα «Humanit?», έχοντας κεντρικό θέμα τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών. «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά», προσθέτει. Ιδιαίτερη αναφορά της εφημερίδας γίνεται και στον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά media», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της Αριστεράς».

Αναμενόμενη νίκη
Στη Μεγάλη Βρετανία, το BBC κάνει λόγο για «αναμενόμενη νίκη, αλλά μη αναμενόμενη διαφορά», ενώ το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «πιο ηχηρό αριστερό ηγέτη στην Ευρώπη, λέγοντας ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αυτός επέστρεψε με ορμή. Όσον αφορά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηρίζει «απροσδόκητα αποφασιστική» και σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι «τον εγκατέλειψε η ριζοσπαστική πλευρά του κόμματός του τον Αύγουστο, ο πιο ηχηρός αριστερός ηγέτης στην Ευρώπη θα παραμείνει η κυρίαρχη προσωπικότητα στη χώρα».

Ωστόσο, το κείμενο καταλήγει με αναφορά στην κόπωση του εκλογικού σώματος και καταλήγει πως «με τον Τσίπρα και τους κυριότερους αντιπάλους του πλέον να έχουν δεσμευτεί στο μνημόνιο, το βαθύ ρήγμα που είχε πολώσει τη χώρα μοιάζει λιγότερο ακραίο, προς το παρόν».

Το αμερικανικό Associated Press αναγιγνώσκει το αποτέλεσμα ως ότι οι ψηφοφόροι «δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα» και συνεχίζει λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «θα έχει μόνο πέντε έδρες πάνω από το όριο και καθόλου χρόνο για χάσιμο» και ουσιαστικά δείχνοντας προς τη μεριά της επόμενης αξιολόγησης, της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του προσφυγικού.

Ένας μικρός σεισμός
Στην Ιταλία, η «Corriere della Sera» χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, ως «έναν μικρό σεισμό, στην πραγματικότητα σχεδόν γκροτέσκο επειδή, από άποψη αποτελεσμάτων, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο Πρωθυπουργός θα είναι ο ίδιος, και πιθανότατα και το κόμμα με το οποίο θα συγκυβερνήσει». Την ίδια στιγμή η «Repubblica» αναπαρήγαγε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «ήταν μια δύσκολη μάχη, αλλά είχαμε δίκιο. Χάρη στους νέους, αυτή είναι μια εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή για δεύτερη θητεία από τον ελληνικό λαό.

Keywords
τυπος, corriere della sera, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, sueddeutsche zeitung, ανεξαρτητοι ελληνες, le monde, associated press, τσιπρας, συριζα, νέα, μνημονιο, sueddeutsche, ηλεκτρονική, εκλογες, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, οφείλεται, ηρακλης, ψηφοφορία, monde, μμε, media, bbc, reuters, press, σεισμος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, αλέξης τσίπρας, κομματα, το στοιχημα, ηλεκτρονική, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, θητεια, ιταλια, μμε, προγραμμα, ωρα, bbc, reuters, αισιοδοξια, αμφιβολιες, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, εγινε, ευκαιρια, ειπαν, εκβαση, εκστρατεια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κοπωση, λογο, μικρο, νικη, ορμη, ουσιαστικα, οφείλεται, προβληματα, ρολο, σαφης, σπιτι, το βουνο, φαινονται, ψηφοφορία, associated press, δικιο, εφαρμογη, ελληνικα, χωρα, η εφημεριδα, μοιαζει, μπροστα, οργη, πακετο, press, ρηγμα, θεματα, βουνο
Τυχαία Θέματα