Σάλος στο πολιτικό σκηνικό:Αρχηγοί σε χρηματισμό&φοροδιαφυγή

Σάλο και αναστάτωση στο πολιτικοοικονομικό σύστημα προκαλούν οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου και οι αποκαλύψεις της «Σημερινής» της Κυριακής για τη φοροδιαφυγή και τις Λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», καθώς και την υπόθεση των εγγράφων Παναμά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Φαίδωνα Φαίδωνος, δύο αρχηγοί κομμάτων εμπλέκονται σε υποθέσεις χρηματισμού και φοροδιαφυγής. Πρόκειται για αρχηγό μεγάλου πολιτικού κόμματος και αρχηγό θεωρητικά μικρού, τα ονόματα των οποίων κατέχει το ΣΓΙΜΑ, επιφυλάσσεται, ωστόσο, να τα αποκαλύψει έως ότου γίνει η καταγγελία στις αστυνομικές Αρχές.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, αρχηγός μεγάλου κόμματος φέρεται, βάσει της καταγγελίας του Δημάρχου, να διευκόλυνε επιχειρηματία για την εξασφάλιση έργου σε λατομείο και εις αντάλλαγμα ανακαινίστηκε δωρεάν η κατοικία του. Στη δεύτερη περίπτωση, ο πολιτικός αρχηγός φέρεται να ζήτησε από επιχειρηματία να του πωλήσει γη, πληρώνοντας με «μαύρο» χρήμα για να αποφύγει τη φορολογία και να νομιμοποιήσει χρήματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε θα μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα ο Δήμαρχος Πάφου για να καταθέσει τα στοιχεία, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέχει. Θα είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που δίνει κατάθεση.

Η προηγούμενη φορά ήταν για την υπόθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, για την οποία - ως γνωστόν- βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα.

Διώξεις φοροφυγάδων

Ισχυρούς κλυδωνισμούς αναμένεται, όμως, να προκαλέσουν και οι επικείμενες ποινικές διώξεις φυσικών και νομικών προσώπων σε σχέση με υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τη «Λίστα Λαγκάρντ», έγκυρες πηγές που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αναφέρουν πως αυτή περιλαμβάνει γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου, αλλά και αριθμό μεγάλων εταιρειών, κυρίως του κατασκευαστικού τομέα. Σχετικά με τα «Έγγραφα Παναμά», στο αρχείο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μιας πολυμελούς διεθνούς ομάδας ερευνητών, φιγουράρουν γνωστά δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία της Κύπρου, καθώς και άλλες φημισμένες εταιρείες που έχουν μεγάλη οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή στα τεκταινόμενα του τόπου.

Την ώρα που αναμένονται να σταλούν στη χώρα μας στοιχεία από τις γερμανικές Αρχές και για ένα τρίτο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, τη «Λίστα Μπόργιανς». Εκτός από τις τρεις, διεθνών διαστάσεων, υποθέσεις, όπως δημοσίευσε η «Σημερινή» της Κυριακής, στο Τμήμα Φορολογίας έχουν κυριολεκτικά στοιβαχτεί σωρεία άλλων «τοπικών» υποθέσεων φοροδιαφυγής που αφορούν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, το θέμα των διώξεων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Εφόρου Φορολογίας, Γιάννη Τσαγγάρη, με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στη Νομική Υπηρεσία, και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Γιάννης Τσαγγάρης και Κώστας Κληρίδης θα έχουν νέα συνάντηση, εντός των επόμενων ημερών/εβδομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα