Η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σε ποσοστά

Η ραγδαία άνοδος την οποία εξασφάλισε το κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία¨(AfD) στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τη συζήτηση σε σχέση με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Το AfD εξασφάλισε ποσοστό 13,3% και είναι πλέον το τρίτο σε ποσοστό κόμμα στη Γερμανία. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά ψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό

του κόμματος ήταν μόλις 4,7%.

Τα ακροδεξιά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ακροδεξιά κόμματα έχουμε σε αρκετές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία μάλιστα συμμετέχουν στα Κοινοβούλια των χωρών τους. Κάποια έχουν εξασφαλίσει εκλογική δύναμη η οποία τα καθιστά δεύτερο ή τρίτο κόμμα σε έδρες.

Στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικό Μέτωπο, στις τελευταίες κομματικές εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 13,2% στον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο γύρο 8,8%. Στις Προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ποσοστό 21,3% και στο δεύτερο γύρο έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 33,9%.

Στην Ολλανδία το 2017, το Κόμμα Ελευθερίας(freedom party), εξασφάλισε ποσοστό 13,1%, κέρδισε 20 από τις 150 έδρες στο Κοινοβούλιο και είναι δεύτερη δύναμη εντός Κοινοβουλίου.

Στη Σουηδία, το κόμμα Sweden Democrats εξασφάλισε ποσοστό 12,9% στις εκλογές του 2014 εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό 49 έδρες στο Κοινοβούλιο της χώρας. Παραμένουν ωστόσο απομονωμένο κόμμα καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν αποδέχεται να συνεργαστεί μαζί τους.

Στη Φινλανδία το Finns Party είναι δεύτερη δύναμη στη χώρα καθώς στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 17,65% και 38 έδρες στο κοινοβούλιο

Στη Δανία το Danish Peoples Party βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,1% και 37 έδρες.

Σημαντικό το ποσοστό του ακροδεξιού Freedom Party στην Αυστρία καθώς στις εκλογές του 2013 εξασφάλισε ποσοστό 20,5 % to 2013. Στις Προεδρικές Εκλογές του 2016 ο υποψήφιος του Freedom Party Norbert Hofer εξασφάλισε ποσοστό 35,1% στον πρώτο γύρο ενώ έχασε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο από τον Alexander Van der Bellen.

Στην Ουγγαρία το κόμμα Jobbik εξασφάλισε ποσοστό 20,22% είναι τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με 23 έδρες.

Η Ελβετία έχει το Swiss Peoples Party το οποίο στις εκλογές του 2015 εξασφάλισε ποσοστό 29,4 %.

Στη Σλοβακία το κόμμα Our Slovakia εξασφάλισε ποσοστό 8,04% τo 2016.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7% ενώ στην Ιταλία το Northern League βρίσκεται στο 4,1%.

Στη Βρετανία το ακροδεξιό UKIP κατέχει το ποσοστό 1,8% ενώ σε Ουαλία και Σκωτία αισθητή ήταν η παρουσία του Britain First.

Στην Κύπρο άλλωστε το ΕΛΑΜ κατέχει ποσοστό 3,7% και έχει δυο βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα