Σ. Στεφάνου: Ο Πρόεδρος έθεσε το ΦΑ στο τραπέζι

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι έθεσε το φυσικό αέριο με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διασυνδέοντάς το με τις εδαφικές προσαρμογές, ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή που πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει, δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην Κυβερνητικού ΕκπροσωπουΧθες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης αποκάλυψε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η δήλωση του Προέδρου

ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δήλωση όμως δεν απέτρεψε την έκδοση νέας NAFTEX από την Τουρκία, αλλά προφανώς ούτε ικανοποίησε το διεθνή παράγοντα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έγιναν από πρέσβεις στην Κύπρο. Ο διεθνής παράγοντας θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καλώντας και τις δύο πλευρές να πράξουν ανάλογα. Δηλαδή, και ο θύτης και το θύμα. Και αυτός που παρανομεί κι αυτός που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το φυσικό αέριο στο διαπραγματευτικό τραπέζι διασυνδέοντάς το με τις εδαφικές προσαρμογές, ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή που πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί βαραίνει αποκλειστικά την Τουρκία που με τις ενέργειές της παραβιάζει κατάφωρα τόσο το συμβατικό όσο και το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι όμως επίσης γεγονός ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις, αλλά με τη λανθασμένη και αντιφατική πολιτική που ακολουθούν στο Κυπριακό επέτρεψαν στην Τουρκία να υλοποιεί την πολιτική της. Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των κυβερνώντων η Κύπρος ξέμεινε από διεθνή ερείσματα, όπως ο Πρόεδρος ομολόγησε στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Σε αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει η Κύπρος, δεν είναι αρκετό να διακηρύττουμε ότι ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδύνατη η συμμετοχή μας σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Το ζητούμενο είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους του Προέδρου ικανές να στριμώξουν την Τουρκία και να την αναγκάσουν είτε να τερματίσει τις προκλήσεις είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα. Ως σοβαρό, πατριωτικό και υπεύθυνο Κόμμα εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο ένα συνολικό πακέτο που ενώ δεν παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές μας, είναι ικανό να αναστρέψει το σημερινό κλίμα με τις προκλήσεις της Τουρκίας και την απαράδεκτη πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Επιτέλους, ο Πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει να εγκαταλείψει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να πολιτευτεί με συνέπεια, συνέχεια χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα