Ρωσία και Κίνα διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν κοινές θαλάσσιες περιπολίες στον Ειρηνικό Ωκεανό που περιλαμβάνουν εκπαίδευση διάσωσης και ασκήσεις για την αντιμετώπιση αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS δείχνει εννέα μεγάλα σκάφη να πλέουν σε σχηματισμό διαμαντιών καθώς τα μέλη του πληρώματος στέκονται στο κατάστρωμα.

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν επίσης την εξάσκηση «αναπλήρωσης αποθεμάτων καυσίμων από πλοία και μεταφορά φορτίου εν κινήσει», ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο

Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κοινή απόσπαση πλοίων είχε διανύσει περισσότερα από 6.400 ναυτικά μίλια από την έναρξη των ασκήσεων. «Μια απόσπαση πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού και του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας επιχειρεί αυτή τη στιγμή στα ύδατα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας», δήλωσε το Υπουργείο.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ναύτες των δύο χωρών πραγματοποίησαν ασκήσεις ανθυποβρυχίων, απέκρουσαν αεροπορική επίθεση από έναν εικονικό εχθρό, πραγματοποίησαν εκπαίδευση διάσωσης στη θάλασσα και τελειοποίησαν τις δεξιότητες απογείωσης και προσγείωσης ελικοπτέρων στα καταστρώματα πολεμικών πλοίων», ανέφερε η δήλωση.

Οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν γίνει πιο στενοί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι παρατεταμένες μάχες στην Ουκρανία έχουν κλονίσει τη σχέση της Ρωσίας με τις δυτικές κυβερνήσεις.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ναυτικοί στόλοι των δύο χωρών πραγματοποιούν θαλάσσιες περιπολίες σε δυτικές και βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. «Αυτές οι ενέργειες δεν απευθύνονται σε τρίτους και δεν σχετίζονται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας, Λι Σανγκφού, επισκέφθηκε τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει στην 11η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, όπου ζήτησε στενότερη στρατιωτική συνεργασία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο ενίσχυσαν τη διμερή αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιώντας κοινή αεροπορική περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τον Ιούλιο. Οι επιδείξεις δύναμης έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην περιοχή, αφού η αεροπορική περιπολία του Ιουλίου οδήγησε τη Νότια Κορέα να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη ως προληπτικό μέτρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα