Ρητορική μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων από Τούρκους φοιτητές στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «Οργή στους φοιτητές για την ‘καραντίνα’», η Yeni Düzen (31.05.20) γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος ότι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες στα κατεχόμενα με «άδεια» παραμονής θα μπορούν να έρχονται στο νησί από τις 8 Ιουνίου, νοουμένου ότι θα τίθενται σε καραντίνα

της οποίας τα έξοδα θα πληρώνουν οι ίδιοι. 

Ειδικά φοιτητές από την Τουρκία που σπουδάζουν στα κατεχόμενα προέβησαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημείωση #kibrisrezaleti (Ντροπή Κύπρου) διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης. Οι φοιτητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται ένα ποσό πέραν των δύο χιλιάδων τουρκικών λιρών για την περίοδο που θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Κάποιοι φοιτητές μάλιστα προκάλεσαν άλλες συζητήσεις και ένταση αναφέροντας ότι «εμείς χύσαμε αίμα εκεί», «οι παππούδες μας πλήρωσαν το κόστος της καραντίνας» και «πληρώσαμε εκείνο το κόστος το 1974».

Ο λεγόμενος «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η απόφαση για παραμονή σε καραντίνα αφορά τον Ιούνιο και ότι μπορεί να γίνουν ρυθμίσεις με τις οποίες δεν θα χρειάζεται να μένουν οι φοιτητές σε καραντίνα από τον Ιούλιο.

Ορισμένα «πανεπιστήμια» ανακοίνωσαν ότι οι φοιτητές τους θα μπορούν να μένουν σε καραντίνα στις φοιτητικές τους εστίες δωρεάν.

Η Afrika (31.05.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Εμείς σας σώσαμε» και γράφει ότι η απόφαση που έλαβε η «κυβέρνηση» για τους τούρκους φοιτητές που θα έρθουν στα κατεχόμενα προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία και μετατράπηκε σε ρητορική μίσους. «Η υστερία του ‘χύσαμε αίμα’ πάλι βρικολάκιασε […]», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι Τούρκοι φοιτητές προέβησαν σε αναρτήσεις όπως: «Ο πολεμιστής στην Κύπρο πατέρας μου και οι συμπολεμιστές του, οι πεσόντες μας πλήρωσαν αυτό το τίμημα και με το παραπάνω το 1974. Από ποιον ζητάτε το κόστος και για ποιο πράγμα;», «Πάλι η Κύπρος προβαίνει σε διακρίσεις και ενώ δεν παίρνει χρήματα για την καραντίνα από τους πολίτες της, από εμάς ζητά χρήματα! Η Κύπρος συνεχίζει πάλι την αγνωμοσύνη και τις διακρίσεις»!

Επιστρέφουν στην Τουρκία Τούρκοι πολίτες με ειδικά ατμοπλοϊκά δρομολόγια

Η Diyalog (30.05.20)  γράφει ότι Τούρκοι πολίτες που είχαν μείνει στα κατεχόμενα λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τον ιό COVID-19, επιστρέφουν τώρα στην Τουρκία μέσω ειδικού ατμοπλοϊκού δρομολογίου ανάμεσα στην Κερύνεια  και την πόλη Τάσουτζου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι υπήκοοι, εργάτες και φοιτητές  που είχαν εγκαταλείψει τα κατεχόμενα μέχρι το τέλος του Μάρτη ανέρχονται στις 14,000. Αναμένεται κι άλλοι να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα μέσω των κατεχόμενων λιμανιών της Κερύνειας και της Αμμοχώστου. Μέχρι στιγμής 341 άτομα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω του ειδικού ατμοπλοϊκού δρομολογίου Κερύνειας- Τάσουτζου.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, οι Τούρκοι πολίτες ανέφεραν πως οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι ίδιες με το παρελθόν και η (κατεχόμενη) Κύπρος είναι πολύ ακριβή και για αυτό επιλέγουν να φύγουν.

Σε ανακοίνωση του λεγόμενου προξενείου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αναφέρεται ότι 700 επιπλέον Τούρκοι πολίτες αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία μέσα στις επόμενες μέρες. 

Keywords
Τυχαία Θέματα