Ρίχνει αυλαία η προεκλογική – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Πέφτει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (2/2) η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον β γύρο των Προεδρικών Εκλογών της Κυριακής.

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να συσπειρώσουν τους χαμένους του πρώτου γύρου.

Ωστόσο, χωρίς συμμάχους από τον ενδιάμεσο χώρο θα δώσουν τη μάχη οι δύο μονομάχοι.

Την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου να μην στηριχθεί ούτε η υποψηφιότητα

Νίκου Αναστασιάδη, ούτε η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, υιοθέτησε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, στη Λεμεσό.

Και το Κεντρικό Συμβούλιο της Αλληλεγγύης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κινήματος για μη υποστήριξη ούτε του Νίκου Αναστασιάδη, ούτε του Σταύρου Μαλά.

Ψήφο κατά βούληση με ποσοστό 69,23% αποφάσισε η Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 26,93% των μελών της εκλογικής συνδιάσκεψης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Μαλά και το 1,92% υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.

Το πρωί, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του ΕΛΑΜ. Χθες βράδυ συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Το ΕΛΑΜ συγκέντρωσε 5.65% στον πρώτο γύρο, αυξάνοντας κατά τρεις μονάδες τα ποσοστά του κόμματος από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ είχε στείλει στους δύο υποψηφίους ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν το Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια και κοινωνικά θέματα.

Ο Σταύρος Μαλάς επέστρεψε τον φάκελο στους αποστολείς του, χωρίς να τον ανοίξει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε ως απάντηση τις προγραμματικές του θέσεις.

Ανακοίνωση του ΕΛΑΜ αναφέρει ότι δεν το ικανοποιεί η απάντηση που έλαβε από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η στάση, που τήρησε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος επέλεξε να αγνοήσει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα είκοσι δύο χιλιάδων ψηφοφόρων, θυμίζει σοβιετικού τύπου καθεστώτα, τα οποία περιόριζαν την αντίθετη άποψη.

Με έναν βουλευτή έμεινε η Συμμαχία Πολιτών, καθώς η Άννα Θεολόγου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι ψήφο κατά συνείδηση στον β’ γύρο αποφάσισε η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών.

Η βουλευτής του κινήματος, Άννα Θεολόγου, ήταν η μόνη, που στήριξε ως επιλογή για τον β’ γύρο την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά.

Σε επιστολή, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, η κυρία Θεολόγου κατηγορεί την Ανώτατη Σύγκλητο του κινήματος, ότι «ενώ προχώρησε στην υιοθέτηση της απόφασης για κατά συνείδηση επιλογή στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αποφάσισε και τη φίμωση της διαφορετικής άποψης".

Γεγονός, υπογραμμίζει, το οποίο υποσκάπτει το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το κίνημα.

Πως μπορεί κάποιος να ζητεί κατά συνείδηση ψήφο και την ίδια στιγμή να αναιρεί την αξία της, απαγορεύοντας να εκφράζει κάποιος την επιλογή του, ιδιαίτερα δημοσίως εάν και εφόσον το επιθυμεί; διερωτάται η Άννα Θεολόγου.

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κα Θεολόγου ήταν το μοναδικό στέλεχος του κόμματος, που είχε τοποθετηθεί δημόσια, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα και ληφθούν αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς, τονίζει, ακολούθησε το παράδειγμα του Παύλου Μυλωνά επιδεικνύοντας περίεργη και εγωκεντρική αντίληψη για τη Δημοκρατία και τις διαδικασίες.

Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη στο θέμα των καταθετών της πρώην Λαϊκής υπερτερεί αυτής του Σταύρου Μαλά, διότι είναι συγκεκριμένη και προς την ορθή κατεύθυνση, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, το ΔΣ του οποίου συνήλθε εκτάκτως και αξιολόγησε τα σχέδια και προτάσεις των δύο υποψηφίων στο θέμα αποκατάστασης των καταθετών της Λαϊκής.

Ο ΣΥΚΑΛΑ είχε συνάντηση και με τους δύο υποψήφιους αποφασίζοντας να στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Keywords
Τυχαία Θέματα