Ρευματικές Παθήσεις: Η έγκαιρη διάγνωση απαραίτητη προϋπόθεση

Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις επαναστατικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα ακριβές, το κόστος οποιασδήποτε ακριβής θεραπείας είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος χαμένης εργασίας, αναπηρίας και αντιμετώπισης μετέπειτα επιπλοκών από τις ρευματικές παθήσεις.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο Πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ιωσήφ Ιωσήφ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας που είναι η 12η Οκτωβρίου, ανέφερε ότι άτομα

με ρευματικές παθήσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλες θεραπείες, όποιο και αν είναι το σύστημα υγείας τους.

Πρόσθεσε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε Ρευματολόγο συμβάλλουν κατά το μέγιστο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.

Οι Ρευματικές Παθήσεις είναι μεταξύ των πιο συχνών αιτιών νοσηρότητας στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες που συμπεριλαμβάνουν αναπηρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή.

Σε ανακοίνωση της η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου (ΡΕΚ), και στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις και είναι το μυστικό για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

•Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων και ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τις ρευματικές παθήσεις, γενικότερα.

• Οι ρευματικές παθήσεις έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και αναπηρία. Όμως μπορούν να επηρεάσουν και μέρη του σώματος όπως δέρμα, μάτια, αίμα και νευρικό σύστημα, όπως επίσης και ζωτικά όργανα προκαλώντας φλεγμονή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.

• Παρουσιάζονται κυρίως σε νέους ενήλικες, αλλά μπορεί να συμβούν σε παιδιά και ηλικιωμένους.

• Παραδείγματα είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική και η Οστεοαρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα, ο Ερυθηματώδης Λύκος, το Σκληρόδερμα, η Μυοσίτιδα, οι Αγγειίτιδες και πολλές άλλες.

• Ο Ρευματολόγος αξιολογεί, διαγιγνώσκει και χειρίζεται τις ρευματικές παθήσεις. Η παραπομπή σε Ρευματολόγο πρέπει να γίνεται μόλις υπάρξει υποψία για ρευματική πάθηση.

• Μυοσκελετικά συμπτώματα που παρουσιάζονται χωρίς τραυματισμό και που δεν υποχωρούν σε λίγες μέρες, χρήζουν αξιολόγησης από Ρευματολόγο.

• Εκτός όμως από το μυοσκελετικό σύστημα, άλλα συμπτώματα που συχνά χρειάζονται ρευματολογική αξιολόγηση, είναι ανεξήγητα δερματικά εξανθήματα, ύποπτη φλεγμονή στο μάτι ή γενικά παρουσία φλεγμονής στο αίμα χωρίς λόγο.

• Σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες.

• Η ΡΕΚ συνεχίζει την άριστη συνεργασία με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την παροχή κατάλληλης θεραπείας όπου χρειάζεται.

• Η ΡΕΚ ευχαριστεί το υπουργείο και τον σύνδεσμο ασθενών - Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου - για τις συνεχείς τους προσπάθειες προς τη σωστή αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα