Ραγδαίες οι εξελίξεις από την σύλληψη του Ερβέ Φαλτσιανί

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σύλληψης του Ερβέ Φαλτσιανί, του πληροφοριοδότη που έχει ταρακουνήσει το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, τα τελευταία χρόνια, με τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία του για το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Από το 2008, όταν απέσπασε από την Ελβετική Τράπεζα HSBC, ένα ογκώδες απόρρητο αρχείο που περιείχε στοιχεία για περισσοτέρους από 100 χιλιάδες πελάτες και καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι

αποκαλύψεις σκανδάλων είναι απανωτές.

Αποδείχθηκε βάσει ερευνών ότι η τράπεζα αυτή λειτουργούσε ως ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προς όφελος επιφανών πολιτών και σε βάρος των απλών φορολογούμενων πολιτών.

Έκτοτε ο 46χρονος Γαλλο-ιταλός καταζητείται στην Ελβετία και το 2015 είχε καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της χώρας σε 5 χρόνια φυλάκιση για την κλοπή των δεδομένων.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία όπου και συνελήφθη χθες, αρνούνταν να τον εκδώσουν στην Ελβετία, επειδή ο Φαλτσιανί είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και βοηθούσε στην ταυτοποίηση φοροφυγάδων, δημιουργώντας μάλιστα τη γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης όπως Reuters, Guardian και El Pais είναι ότι οι Ελβετικές Αρχές υπέβαλαν νέο αίτημα στις Ισπανικές Αρχές για την έκδοση του Φαλτσιανί και είναι βάσει αυτού που συνελήφθη χθες σε δρόμο της Μαδρίτης, ενόσω κατευθυνόταν σε ένα συνέδριο.

Η σύλληψη όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και έκδοση του πληροφοριοδότη, καθώς η υπόθεση έχει οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι ικανοποίηση του Ελβετικού αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ίδιο Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε παρόμοιο αίτημα των Ελβετών εναντίον του Φαλτσιανί το 2012.

Όπως μεταδίδεται σήμερα Πέμπτη, ο πληροφοριοδότης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και μένει να διαφανεί αν οι Ελβετικοί θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία.

Σε περίπτωση ωστόσο που η ισπανική Δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στην Ελβετία για να εκτίσει την ποινή φυλάκισή του, τότε ενδεχομένως να επηρεαστούν και οι έρευνες που διεξάγονται στην Κύπρο για τη λίστα Λαγκάρντ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την τελευταία φορά που μιλήσαμε μαζί του, τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκάλυψε στο ΣΙΓΜΑ ότι οι κυπριακές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι ψάχνουν νομική φόρμουλα για τη σύναψη συνεργασίας.

Η συζήτηση αφορούσε την κάθοδό του πληροφοριοδότη στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης είχε και κατ’ δίαν συνάντηση με τον Φαλτσιανί στη Ρώμη.

Τα δημόσια ταμεία του κράτους έχουν εισπράξει, μέχρι σήμερα, γύρω στα 3 εκ. ευρώ από τη φορολόγηση προσώπων που βρίσκονται στην αρχική λίστα του Φαλτσιανί.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο ίδιος από τον Δεκέμβριο του 2015, τάζει δια συνεντεύξεων στη Σημερινή και το ΣΙΓΜΑ επιπρόσθετα ονόματα Κύπριων υπόπτων φοροφυγάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα