Ραγδαία αύξηση στην καλλιέργεια των παπουτσόσυκων

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς.

Τόσο η ανθεκτικότητα του φυτού στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και η ελάχιστες ανάγκες του σε νερό το καθιστούν το ιδανικότερο καλλιεργήσιμο είδος στη χώρα μας, και ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και λειψυδρίας τις οποίες βιώνουμε.

Η ραγδαία αύξηση στην καλλιέργεια του κακτοειδούς φυτού καταδεικνύεται σε στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, αφού από 169 εκτάρια που είχαν δηλωθεί το 2012 και λάμβαναν εκταρική επιδότηση, κατά το 2017 δηλώθηκαν 915 εκτάρια.

Αύξηση στην καλλιέργεια

2012:

169 εκτάρια 2013: 252 εκτάρια
2014: 403 εκτάρια 2015: 614 εκτάρια
2016: 823 εκτάρια 2017: 915 εκτάρια

Παρ’ όλα αυτά το Τμήμα Γεωργίας συστήνει στους γεωργούς να είναι προσεκτικοί καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί προσβολές από το έντομο με την ονομασία “Ψευδόκοκκος της Φραγκοσυκιάς” κυρίως σε φυτά της επαρχίας Αμμοχώστου.

«Ο κόσμος, οι καλλιεργητές πρέπει να είναι προσεκτικοί, με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα οποία είναι ένα κοινό κοκκοειδές θα δούνε άσπρες σαν βαμβακάδα πάνω στα προσβεβλημένα μέρη.
Μόλις δούνε αυτές τις ενδείξεις, να συμβουλευτούν τους γεωπόνους της περιοχής και να προβούν στους κατάληλλους ψεκασμούς», ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ Γεωργικός Λειτουργός.

Πέραν των ευνοϊκών συνθηκών καλλιέργειας που παρέχει η χώρα μας, η φραγκοσυκιά μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης για παραγωγή διάφορων προϊόντων, αφού μπορεί να καταναλωθεί ως φρέσκο φρούτο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έλαιο σε καλλυντικά, ως συστατικό σε προϊόντα διατροφής καθώς και ως ζωοτροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα