Πυρκαγιές: Πώς o καπνός επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και μέτρα προφύλαξης

Οι πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό άφησαν πίσω τους μια μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έχει παράλληλα και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα του αέρα από τους καπνούς και τις στάχτες που έφτασαν σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων από τις εστίες της φωτιάς.

Το Harvard Medical Blog  δημοσίευσε πριν από μερικές βδομάδες ορισμένες γενικές παρατηρήσεις και συμβουλές για τις επιπτώσεις  από καπνούς πυρκαγιών. Ακολουθούν τα πιο σημαντικά σημεία

Πώς επηρεάζει

ο καπνός της πυρκαγιάς την ποιότητα του αέρα;

Ο καπνός των δασικών πυρκαγιών συμβάλλει σημαντικά στην κακή ποιότητα του αέρα. Ακριβώς όπως η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι πυρκαγιές δημιουργούν επικίνδυνα αέρια και μικροσκοπικά σωματίδια διαφόρων μεγεθών (γνωστά ως σωματίδια ή PM10, PM2.5, PM0.1) που είναι επιβλαβή για την αναπνοή. Ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει επίσης άλλες τοξίνες που προέρχονται από την καύση κτιρίων και την αποθήκευση χημικών.

Ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει σε μακρινές περιοχές, μεταφερόμενος από τα καιρικά μοτίβα και τα ρεύματα πίδακα.

Πώς επηρεάζει ο καπνός της πυρκαγιάς την υγεία μας;

Τα μικρά σωματίδια στον καπνό της πυρκαγιάς είναι τα πιο ανησυχητικά για την υγεία μας. Όταν τα εισπνέουμε, αυτά τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στους πνεύμονες και μερικές φορές στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι επιπτώσεις του καπνού της πυρκαγιάς στην υγεία περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών, βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή. Ο καπνός μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το COVID-19. Άλλες πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί;

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς περιλαμβάνουν παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και οποιονδήποτε είναι έγκυος ή έχει καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις.

Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορεί να σας επηρεάσει ο καπνός. Μάθετε ποια συμπτώματα θα πρέπει να προκαλέσουν ιατρική φροντίδα ή προσαρμογή των φαρμάκων σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε προβλήματα με τους πνεύμονες ή καρδιακά προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για επείγουσες πυρκαγιές;

Εάν ζείτε σε περιοχή που απειλείται από πυρκαγιές ή όπου οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας καθιστούν πιο πιθανό να εμφανιστούν:

Δημιουργήστε ένα σχέδιο εκκένωσης για την οικογένειά σας πριν εκδηλωθεί μια πυρκαγιά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας για φάρμακα, νερό και φαγητό που δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε. Αυτό θα σας βοηθήσει αν χρειαστεί να φύγετε ξαφνικά λόγω πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής.

Ελέγχετε τακτικά αυτόν τον χάρτη πυρκαγιάς και καπνού, ο οποίος δείχνει τις τρέχουσες συνθήκες πυρκαγιάς και έχει συνδέσμους με κρατικές συμβουλές.

Ακολουθήστε τις ειδοποιήσεις από τοπικούς αξιωματούχους εάν βρίσκεστε στην περιοχή της ενεργού πυρκαγιάς.

Ποια μέτρα μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία κατά τη διάρκεια ημερών κακής ποιότητας του αέρα;

Μείνετε ενήμεροι για την ποιότητα του αέρα. Μέσα από ιστοσελίδες του Τμήμα επιθεώρησης Εργασίας ή και άλλες εφαρμογές παρακολουθείστε την ποιότητα του αέρα. Όταν συνιστάται, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε τις πόρτες, τα παράθυρα και τυχόν εξωτερικές οπές εισαγωγής αέρα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα. Αυτό είναι επίσης σημαντικό ακόμη και όταν δεν υπάρχουν περιφερειακές πυρκαγιές, εάν ζείτε σε ένα κτίριο που είναι σε κακή κατάσταση.

Κατανοήστε το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμός και κλιματισμός (HVAC) που διαθέτετε. Η ποιότητα και η καθαριότητα των φίλτρων σας μετράει, γι' αυτό επιλέξτε φίλτρα υψηλής απόδοσης αν είναι δυνατόν και αντικαταστήστε τα όπως χρειάζεται. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε εάν το σύστημά σας διαθέτει οπές εισαγωγής αέρα εξωτερικού χώρου.

Αποφύγετε τη δημιουργία ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, η ηλεκτρική σκούπα και το κάψιμο προϊόντων όπως κεριά ή θυμίαμα. Αποφύγετε να τηγανίζετε φαγητά ή να χρησιμοποιείτε εστίες υγραερίου, ειδικά εάν η σόμπα σας δεν αερίζεται καλά.

Φτιάξτε ένα «καθαρό δωμάτιο». Επιλέξτε ένα δωμάτιο με λιγότερες πόρτες και παράθυρα. Λειτουργήστε έναν καθαριστή αέρα που έχει το κατάλληλο μέγεθος για αυτό το δωμάτιο, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείτε κεντρικό AC για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του.

Ελαχιστοποιήστε τον εξωτερικό χρόνο και φορέστε μάσκα έξω. Και πάλι, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετές ημέρες με φάρμακα και φαγητό που δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε. Εάν πρέπει να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, ελαχιστοποιήστε το χρόνο και το επίπεδο δραστηριότητας. Μια καλά τοποθετημένη μάσκα N95 ή KN95 ή αναπνευστήρας P100 μπορεί να σας βοηθήσει να μην αναπνεύσετε μικρά σωματίδια που επιπλέουν στον αέρα με καπνό.

Keywords
Τυχαία Θέματα