Ολοκληρώθηκε η διέλευση των Τουρκοκυπρίων για τη μετάβαση στα Κόκκινα

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 08:30 το πρωί της Τρίτης η διέλευση 40 μικρών περίπου λεωφορείων με τους 900 περίπου Τουρκοκυπρίους μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου θα παραστούν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία ενώ η κοινοτική αρχή αιτείται εκ νέου διάνοιξη του περάσματος των Κοκκίνων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό η διέλευση έγινε τμηματικά, σημειώνοντας πως με την συνοδεία μελών της Aστυνομίας και

των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν στο θύλακα των Κοκκίνων 900 περίπου Τουρκοκύπριοι με 40 περίπου λεωφορεία, αλλά και πέντε άλλα οχήματα όπως αυτά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μήνες ξυπνούν ξανά σήμερα με την διέλευση των Τουρκοκυπρίων για τους εορτασμούς στα Κόκκινα. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως 59 χρόνια μετά η Τηλλυρία μετρά τις πληγές της που έχουν αρχίσει από το 1964 και προσπαθεί να επιζήσει και να διατηρήσει το ελληνικό στοιχείο σε έναν άνισο αγώνα με το χρόνο και την φθορά.

Δυστυχώς, σημείωσε “59 χρόνια μετά η Πολιτεία δεν στάθηκε κοντά στην περιοχή και φτάνουμε σήμερα να μιλούμε για αφανισμό της περιοχής και να συζητούμε μέτρα για αναζωογόνηση της περιοχής”.

Eρωτηθείς σχετικά ο κ. Κλεάνθους απάντησε, πως, “το θέμα των Κοκκίνων και του ανοίγματος του περάσματος των Κοκκίνων έπρεπε να είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε διάνοιξη οδοφραγμάτων ως πρώτος όρος από την δική μας πλευρά γιατί ήταν το πρώτο οδόφραγμα που έκλεισε το 1963 και από τότε κρατεί εγκλωβισμένη την περιοχή”.

Δυστυχώς, παρατήρησε, φτάσαμε στο 2023 και ενώ έχουν ανοίξει οδοφράγματα σε όλη την Κύπρο - τα περισσότερα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής πλευράς - το οδόφραγμα των Κοκκίνων παραμένει κλειστό κρατώντας εγκλωβισμένη την περιοχή.  Ανέφερε επίσης πως έχουν συζητήσει το θέμα με την Κυβέρνηση, και πήραν διαβεβαιώσεις ότι «το θέμα των Κοκκίνων έχει τεθεί ως προτεραιότητα» και πως «δεν θα συζητήσουν την διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων χωρίς την διάνοιξη του περάσματος των Κοκκίνων». 

Επιπρόσθετα, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες του, διεξάγεται μια συζήτηση για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, εκτιμώντας πως «το θέμα των Κοκκίνων αποτελεί προτεραιότητα».

Σημειώνεται πως ανοικτά του θύλακα των Κοκκίνων κατέπλευσαν και δύο ακταιωροί του κατοχικού καθεστώτος. Εξάλλου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις η εκδήλωση άρχισε στις 9 το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, του διοικητή των «δυνάμεων ασφαλείας, του «δημάρχου» Καρπασίας-Γιαλούσας και του προέδρου του συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αφίχθηκε στην περιοχή με ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης: «Αγία Τηλλυρία» 1964: Το έγκλημα με τις τουρκικές βόμβες ναπάλμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα