Πυρά ΟΠΑΠ κατά Γενικού Ελεγκτή

Για ανακριβείς τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στις 17.11.2016, κάνει λόγο η ΟΠΑΠ Κύπρου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τα μέλη της Επιτροπής. Η ΟΠΑΠ

απορρίπτει τα περί απώλειας εσόδων της Δημοκρατίας, παραπέμποντας σε έκθεση της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου, ενώ επικαλείται επιστολή του 2003, με την οποία ο τότε Γενικός Λογιστής Λάζαρος Λαζάρου κοινοποιούσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία τη φόρμουλα υπολογισμού του καταβληθέντος ποσού από την ΟΠΑΠ στα ταμεία του κράτους. Η επιστολή της ΟΠΑΠ, επισημαίνει λανθασμένες αναφορές από πλευράς Γενικού Ελεγκτή.

Περί απώλειας εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η επιστολή της εταιρείας, αναφέρεται σε τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή περί απώλειας εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ, παραπέμποντας σε απαντήσεις της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε ερωτήσεις του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Στην επιστολή-απάντηση της Γενικής Λογίστριας, αναφέρεται πως «μέχρι το 2012 έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας με σκοπό την επαλήθευση της συμμόρφωσης της ΟΠΑΠ Κύπρου με τις πρόνοιες του άρθρου 5 της Διακρατικής Συμφωνίας, καθώς και της ορθότητας των ποσών που αποδόθηκαν στο κράτος. Όπως φαίνεται και στις ετήσιες εκθέσεις μας, οι οποίες υποβάλλονταν κάθε έτος στον Υπουργό Οικονομικών, οι αποδόσεις προς το κράτος υπολογίζονταν με βάση τον τρόπο που καθορίζεται στο άρθρο 5 της Διακρατικής Συμφωνίας». Η Γενική Λογίστρια σημειώνει, επίσης, πως η διαφορά μεταξύ των λογιζόμενων και των πραγματικών λειτουργικών εξόδων και εξόδων διαφήμισης, δεν επηρεάζει την ορθότητα των αποδόσεων προς το κράτος.

Ενήμερη από το 2003 η Ελεγκτική Υπηρεσία για τη φόρμουλα

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, κεντρίζει η αναφορά της ΟΠΑΠ σε επιστολή του τέως Γενικού Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Λάζαρου Λαζάρου, ημερομηνίας 07.10.2003, προς τον τότε Διευθυντή Γραφείου ΟΠΑΠ ΑΕ (Ζώνης Κύπρου), με κοινοποίηση προς τον Γενικό Ελεγκτή. Η επιστολή του Γενικού Λογιστή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Η βασική αλλαγή που έχει επιφέρει η καινούργια διακρατική συμφωνία, είναι ότι οι καταθέσεις στο Πάγιο Ταμείο θα διενεργούνται, μετά την αφαίρεση από τα καθαρά έσοδα, των λειτουργικών εξόδων, τα οποία θα υπολογίζονται βάσει σταθερού ποσοστού πάνω στον κύκλο εργασιών του ΟΠΑΠ ΑΕ Κύπρου και όχι βάσει των πραγματοποιηθεισών δαπανών όπως αυτό ίσχυε μέχρι το 2002». Παρά τη σαφή οδηγία του τότε Γενικού Λογιστή, ο Γενικός Ελεγκτής -σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα- έθεσε θέμα αν θα πρέπει να αφαιρούνται τα πραγματικά λειτουργικά κόστη, το πραγματικό κόστος χορηγιών και το πραγματικό κόστος διαφήμισης, ή τα αντίστοιχα θεωρητικά κόστη, ανεξάρτητα αν η ΟΠΑΠ έχει στην πράξη υποστεί λιγότερα έξοδα.

Ανώτατο Δικαστήριο: Λανθασμένη αναφορά του Γενικού Ελεγκτή

Στην επιστολή της ΟΠΑΠ προς τη Βουλή, τονίζεται ότι η εταιρεία δεν τοποθετήθηκε προηγουμένως, σεβόμενη τους νόμους και τους θεσμούς της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τη διαδικασία που εκκρεμούσε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, για παραμερισμό του εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 14.06.2017. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε στις 08.11.2017 την αίτηση της ΟΠΑΠ Κύπρου για την έκδοση εντάλματος της φύσης certiorari, με την οποία ακυρώνεται το ένταλμα έρευνας το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, επικαλούμενος φερόμενη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρη Αλετράρη στη Βουλή. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στην απόφασή του, σημειώνει ότι η αποδιδόμενη στον κ. Αλετράρη δήλωση, «μεταγενέστερα αποδείχθηκε λανθασμένη, καθότι, με βάση τα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Αλετράρης δεν ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο».

Στον Γεν. Εισαγγελέα το μπαλάκι για τα επόμενα βήματα

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την Πέμπτη, 16.11.2017, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ζήτησε την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία με την ΟΠΑΠ, έπειτα από τη γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη ότι η συμφωνία ερμηνεύεται κατά τρόπο εις βάρος του κράτους. Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αμέσως μετά τη λήψη της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα (24 Οκτωβρίου του 2017), ο ίδιος ζήτησε έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο και ακολούθως έθεσε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε, με βάση και την έκθεση που τού δόθηκε στις 07.11.2017 από το Γενικό Λογιστήριο, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ερμηνεία της διακρατικής συμφωνίας από το 2003 μέχρι σήμερα είναι ορθή, θέση που εξέφραζε τα τελευταία χρόνια, όπως είπε. «Έχω διαβιβάσει την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα