Πυρά Μιχαηλίδη κατά Κουρσουμπά- Κάνει λόγο για διασπάθιση

Για μια απαράδεκτη διαδικασία και για κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος έκανε λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά για την επιλογή των νομικών οι οποίοι και προετοίμασαν προσχέδια νομοσχεδίων στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και ειδικότερα για την μία εξ αυτών η οποία και είχε συντονιστικό ρόλο.

«Ελέγχομαι για μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

που λήφθηκε στη βάση πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών», ήταν η απάντηση της Λήδας Κουρσουμπά, η οποία είπε ότι το μόνο που έπραξε ήταν να εφαρμόσει πιστά την απόφαση του Υπουργικού. Αναφέρθηκε επίσης στον τεράστιο όγκο εργασίας που διεκπεραιώθηκε από την ομάδα νομικών με την ετοιμασία 272 νομοσχεδίων και πέραν των 9.000 σελίδων.

Από την πλευρά της η Επιτροπή, με την αντίθετη άποψη των μελών της που ανήκουν σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα ζητήσει όπως αποσταλούν στη Βουλή τα κείμενα των νομοσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσής του ο Γενικός Ελεγκτής και αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της δικηγόρου με την οποία συμβλήθηκε το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας για να έχει και συντονιστικό ρόλο έναντι των υπόλοιπων τεσσάρων ιδιωτών δικηγόρων είπε ότι οι τέσσερις συμφωνίες που έγιναν με την συγκεκριμένη δικηγόρο έγιναν κατά προτίμηση και της ανατέθηκε ένας δεύτερος ρόλος ωσάν να ήταν υπάλληλος με αμοιβή €75.000 ανά εξάμηνο.

Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν είχαν τεθεί χρονοδιαγράμματα, δεν έγινε οποιαδήποτε ταύτιση των χρημάτων που λάμβανε η δικηγόρος με το παραδοτέο υλικό καθώς και ότι κλήθηκε η δικηγόρος να ελέγχει τη δουλειά των υπολοίπων αλλά και τη δική της. Ανέφερε ακόμη ότι δεν δικαιολογείται η επιλογή της συγκεκριμένης δικηγόρου, διευκρινίζοντας ότι ουδόλως αμφισβητείται η επάρκεια της, αλλά ότι η ορθή πρακτική επιβάλει κάποιου τύπου ανταγωνιστική διαδικασία, κάτι που δεν έγινε.

«Είμαι έντονος θεωρώ ότι συνιστά κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος», είπε ο Γενικός Ελεγκτής. Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος στη διετία που αναφερόμαστε (2015 – 2017) πήρε €363.000 και έχει να παίρνει ακόμα €100.000.

Σε άλλο σημείο είπε επίσης ότι η εικόνα την οποία έχουμε αποκομίσει είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση ετοιμάστηκε από το γραφείο της Επιτρόπου, και υποβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εφάρμοσα την απόφαση του Υπουργικού, δηλώνει η Λ. Κουρσουμπά

Από την πλευρά της η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι η ίδια εφάρμοσε πιστά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το ζήτημα.
Δυστυχώς, είπε, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν αντανακλά την πραγματικότητα στο τι έχει γίνει για τη δουλειά και στο γεγονός ότι δεν είχα την διακριτική ευχέρεια να αποφασίσω εγώ τί να κάνω.

Μου ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνω ένα σημείωμα και το έκανα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα έγιναν συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Κύπρου Κυπριανού, της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου και του Οικονομικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρου Μιχαήλ και ορισμένες φορές του Γραμματέα του Υπουργικού Θεοδόση Τσιόλα.

Είπε επίσης ότι η ίδια κρατούσε ενήμερους για τη διαδικασία και το κόστος όλους τους αρμόδιους.

Ο Υπουργός Οικονομικών την κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, αναφερόμενη στην πρόταση, αν σε οποιοδήποτε στάδιο πίστευε ότι είχε πρόβλημα μόνο εκείνος μπορούσε να την τροποποιήσει, σημείωσε προσθέτοντας ότι οι λειτουργοί του γραφείου του την έγραψαν.

Αναφερόμενη στη δικηγόρο η οποία και ανέλαβε το συντονιστικό ρόλο έναντι των υπολοίπων η κ. Κουρσουμπά είπε ότι αυτό το άτομο για δύο χρόνια, για 4 εξάμηνα κατά προτεραιότητα ασχολείτο με αυτό το θέμα. Ανέφερε ότι ήταν συνεχής η ενασχόληση της με όλο το σύνολο της νομοθεσίας και αναφέρθηκε στον τεράστιο όγκο δουλειάς, πέραν των 9.000 σελίδων, που διεκπεραιώθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι έγιναν επίσης πολλές συναντήσεις με τεχνοκράτες Υπουργείων αλλά και με τον Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε τη θέση ότι οι αμοιβές για τον όγκο της δουλειάς είναι πάρα πολύ χαμηλές καθώς και ότι η ίδια θεωρεί πάρα πολύ σωστή αυτή τη διαδικασία.

Είπε ακόμη ότι ενώ αρχικά υπήρχε πρόνοια να συμβάλλουν στην προσπάθεια και έξι νομικοί της Νομικής Υπηρεσίας χωρίς επιπρόσθετο κόστος, λόγω φόρτου εργασίας εν τέλει αποφασίστηκε με συμφωνία μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργείου Οικονομικών ότι η συμβολή τους θα γινόταν σε χρόνο εκτός του ωραρίου τους και με υπερωριακή αμοιβή.

Κουλίας - Περδίκης: Να ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για το έργο που έχει γίνει
---------

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τους αρμόδιους όπως κατατεθούν τα προσχέδια νομοσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί μέχρι σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία αφού οι Βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

«Ρητά, κατηγορηματικά και πολύ ξεκάθαρα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας επισήμανε ότι έχουν καταβληθεί πακτωλοί χρημάτων από το δημόσιο χρήμα κατά παράνομο τρόπο», ανέφερε ο κ. Κουλίας στις δηλώσεις του.

Γράφει ξεκάθαρα μέσα στην έκθεση, πρόσθεσε, ότι «οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανέθεσαν αυτό το έργο έχουν παραβιαστεί. Και επιπλέον πληρώθηκαν χρήματα κατά απαράδεκτο τρόπο όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Γενικός Ελεγκτής».

«Εκ πρώτης όψεως είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση που διατύπωσε ο Γενικός Ελεγκτής και ορθή», είπε.

Φαίνεται, συνέχισε, ότι πίσω από τις πλάτες του Κυπριακού λαού έγιναν πάρα πολλές συμφωνίες προσθέτοντας ότι το να συγγραφεί η νομοθεσία του νέου κράτους έχει ανατεθεί σε ιδιώτες. Διερωτήθηκε αν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει λόγο και έχουν λόγο οι ιδιώτες

Αναφορά έκανε και σε συμβολή μετά από εισήγηση του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, Βρετανού εμπειρογνώμονα στην διαδικασία.
«Είναι ώρα αφού υπέπεσε στην αντίληψή ως Κοινοβούλιο ότι δουλειά έχουν κάνει έχουν υποχρέωση να το στείλουν και να ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, που εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό», είπε ο κ. Κουλίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «έχω την άποψη ότι η Επίτροπος Νομοθεσίας υπέπεσε στο σφάλμα να αξιοποιήσει μια ευκαιρία που της δόθηκε εκ της θέσεως της για να αξιοποιήσει πρόσωπα τα οποία ήταν του προηγούμενου επαγγελματικού της περιβάλλοντος».

Δεν έγιναν σύγχρονες διαδικασίες επιλογής των νομικών συμβούλων της ομάδας που μελετούσε εκείνα τα νομοσχέδια τα οποία προορίζονταν να αποτελέσουν το νομοθετικό πλαίσιο της ομόσπονδης κυβέρνησης μετά τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «συχνά λέγεται ότι κάποιοι για οικονομικούς λόγους θέλουν ή δεν θέλουν για τη λύση του Κυπριακού». Φαίνεται, σημείωσε, «ότι υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκουν τον τρόπο να βγάζουν κέρδος στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, διότι €300.000 αμοιβή συν άλλες, αν δεν κάνω λάθος, €80.000 που υπολείπονται για να συντονίζεται μια ομάδα νομικών κατά την άποψη τη δική μου είναι μια υπερβολική αμοιβή και να ετοιμαστούν λιγότερο από 200 νομοσχέδια».

«Υιοθετώ πλήρως τις εκτιμήσεις του Γενικού Ελεγκτή και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει διαφάνεια τόσο όσον αφορά τις διαδικασίες όσον και όσον αφορά το περιεχόμενο αυτών των συμφωνημένων νόμων».

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης πρέπει να ενημερωθεί για αυτούς τους νόμους το νομοθετικό όργανο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων. «Σ’ αυτό εμείς θα επιμένουμε και ως Κίνημα αλλά και κι εγώ προσωπικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής για να διασφαλίσει την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Ελέγχου που είναι να κατατεθούν στη Βουλή τα συμφωνημένα νομοσχέδια που αφορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι η Επίτροπος Διοικήσεως αρνείται συστηματικά να αποδεχθεί τον έλεγχό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα