Πύλα: Παράνομο οικισμό έστησαν οι Τούρκοι – Τι αντιπρότεινε η ΚΔ

Το παράνομο φυλάκιο που οικοδόμησε στη νεκρά ζώνη ο κατοχικός στρατός, βορείως της Πύλας, λειτούργησε ως όχημα για περαιτέρω επέκταση της κατοχής.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Αλήθεια, σε απόσταση 500 μέτρων από το φυλάκιο, οικοδομήθηκε οικισμός Τ/κυπρίων, εντός της νεκρής ζώνης, σε σημείο κυριαρχίας της Δημοκρατίας, πολύ κοντά στην Πύλα προς το κατεχόμενο Πέργαμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, η ιστορία χρονολογείται από το 2007, με την προσπάθεια των κατοχικών αρχών

να επεκτείνουν το δίκτυο υδροδότησης, να συναντά την άρνηση των βρετανών, καθώς, το δίκτυο έπρεπε να διέλθει περιοχών ευθύνης των βάσεων.

Εκκωφαντική γι' άλλη μια φορά, η απουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές,  «Αντιπροτείναμε να δοθεί νερό από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν δέχθηκαν. Βγάλαμε σχέδιο για παρακείμενο, κρατικό οικόπεδο, να μετατραπεί σε οικιστικό και να δοθεί σε οικογένειες Ελληνοκυπρίων με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Προς το παρόν, αντλούν νερό από παρακείμενες διατρήσεις»

Έλαβαν διαβεβαιώσεις, μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα, πως θα παραχωρηθεί τελικά η γη Λυσιωτών και Κοντεατών, λίγο πιο πάνω, στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
Τα προηγούμενα χρόνια την εκμεταλλεύονταν παράνομα Τ/κύπριοι γεωργοί, παρά το ότι ήταν σε περιοχή των βρετανικών βάσεων.
«Δεν αρκεί μόνο η παρέμβαση του δικού μας κράτους, χρειάζονται ελεύθερη πρόσβαση, προστασία, ασφάλεια. Αυτά οφείλουν να τα παρέχουν οι βρετανικές βάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους»
Αίτημα των κατοίκων είναι η περιοχή να ανοίξει και ως οικιστική, καθώς τώρα επιτρέπονται μόνο αναπτύξεις κοινής ωφέλειας.


Συνεχίζει και διπλωματικά τις προσπάθειες για αναγνώριση, η Τουρκία.

Σε αυτή τη συνάντηση (των τουρκικών κρατών), φυσικά, όπως πάντα, αναφέραμε και τις αδικίες στις οποίες είναι εκτεθειμένη η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

Απαίτησε να αλλάξει το λεκτικό, κάνοντας λόγο για σύνορα και όχι πράσινη γραμμή, ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα