Λίβανος: Επανεξέταση ΑΟΖ με Κύπρο - Πάγια τακτική λέει η Λευκωσία

 Δεν ανησυχεί την Λευκωσία, η ανακοίνωση του Προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ότι ο Λίβανος θέλει να επανεξετάσει την οριοθέτηση με την Κύπρο, που ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο Λίβανος έλαβε επιστολή από την Κύπρο για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων

σχετικά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Όπως ανέφερε, εστάλη επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου από τον Κύπριο ομόλογό του.   Ο Μπου Σάαμπ θεώρησε ότι η απόφαση σήμερα ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αποφασίζει πώς «μπορούμε να συνεχίσουμε με την Κύπρο»

Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν πως η επιστολή αφορά τη ρηματική διακοίνωση, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί με τον Λίβανο, που έχει αποσταλεί εδώ και μέρες, όπως ανακοίνωσε εξάλλου και το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως εξήγησαν, η σημερινή αναφορά του Προέδρου της γειτονικής χώρας, δεν αφορά καθολική αμφισβήτηση της υφιστάμενης οριοθέτησης, αλλά διαβουλεύσεις για το αν προκύπτει ανάγκη τεχνικής διόρθωσης της παρούσας συμφωνίας, πριν την επικύρωσή της από τη Βουλή του Λιβάνου. Κι αυτό γιατί η συμφωνία με το Ισραήλ αγγίζει και τα όρια με την Κύπρο. Είναι η πάγια διαδικασία, κατέληξαν.

Σημειώνεται πως η συμφωνία οριοθέτησης με τον Λίβανο έχει υπογραφεί από το 2007 και εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση από το Κοινοβούλιο της χώρας. Η μη επικύρωση σχετίζεται τόσο με την μη υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, όσο και με την τουρκική επιρροή σε μερίδα βουλευτών της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα