ΠτΒ: Να επιταχυνθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Ισότητα Ανδρών και Γυναικών

Επιβάλλεται να επιταχυνθεί η προσπάθεια υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, με απώτερο στόχο την ανατροπή των πατριαρχικών και ανδροκρατούμενων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δομών και μηχανισμών, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου,  σε αναφορά της την Πέμπτη το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, για

την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η κα. Δημητρίου είπε πως προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στη δραστηριοποίηση των γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία.

Διαβάστε ακόμη: ΠτΒ για Ουκρανία: Μας στοιχειώνει η εικόνα γυναικών και παιδιών σε καταφύγια

"Η επίτευξη της ισότητας των φύλων απαιτεί, εκτός από την εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, αλλαγή νοοτροπίας και συνεργασία όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, των γυναικείων οργανώσεων, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών", επεσήμανε η κα. Δημητρίου.

Είπε ακόμη πως "η μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στην κυπριακή Βουλή καταδεικνύει την απουσία των γυναικών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και την ηγεσία".

Πρόσθεσε πως χρειάζεται να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας και να μην επαναπαυθούμε στις όποιες «νίκες».  Αυτό, γιατί οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, γιατί όποιο δημοκρατικό πολίτευμα στηρίζεται σε ανισότητες και διακρίσεις έχει σαθρά θεμέλια.

"Ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως γυναίκα απευθυνόμενη σε γυναίκες έχω να πω ότι μπορούμε!  Μπορούσαμε και στο παρελθόν, θα μπορέσουμε και στο μέλλον να καταρρίψουμε τα κάστρα των έμφυλων διακρίσεων.  Διαχρονικά η γυναίκα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα και κομβικά ζητήματα, ότι της αξίζει κάθε τιμή και αναγνώριση και ότι κάθε άλλο παρά ασθενές φύλο είναι", επεσήμανε.

Η κα. Δημητρίου είπε πως "τις γυναίκες όμως δεν πρέπει να τις θυμόμαστε και να τις τιμούμε μόνο στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.  Ως γυναίκα μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται μια γυναίκα είναι σεβασμό, ίσες ευκαιρίες, ισότιμη αντιμετώπιση, ίσα δικαιώματα, ίσες ευθύνες.  Η 8η Μαρτίου θα μπορούσε και πρέπει απλώς να αποτελεί αφορμή για απολογισμό και ανασκόπηση των βημάτων που έχουν γίνει για αναγνώριση του ρόλου και της θέσης των γυναικών στην κοινωνία", σημείωσε.

Σημείωσε πως "στον δρόμο για πλήρη ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, οικογένεια, εργασία, κοινωνία, πολιτική, έχουν ριζώσει βαθιά έμφυλες προκαταλήψεις και στερεότυπα".

Πρόσθεσε πως "σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία απ’ ό,τι οι άντρες.  Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Το 44% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο σημαντικότερος ρόλος των γυναικών είναι η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας.  Συχνά οι γυναίκες, για να κερδίσουν την ισοτιμία με το άλλο φύλο, πρέπει να εργασθούν πολύ σκληρότερα", ανέφερε.

Παράλληλα, η κα. Δημητρίου ανέφερε πως "η Κύπρος έχει προχωρήσει ήδη στην επικύρωση Οδηγιών για την ισότητα στην απασχόληση, καθώς και στην εναρμόνισή της με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας προς τις Γυναίκες και της Ενδοοικογενειακής βίας".

"Επιπλέον, ως το κατεξοχήν νομοθετικό σώμα, η Βουλή έχει εκσυγχρονίσει το νομοθετικό οπλοστάσιο του κράτους για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και του σεξισμού", σημείωσε.

Η κα. Δημητρίου απηύθυνε ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ σε όσους και όσες εργάστηκαν και εργάζονται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εδραίωση των κεκτημένων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα