Πτήση Χέρτζογκ από Ισραήλ-Τουρκία πάνω από κατεχόμενα -Τι ακριβώς ισχύει

Ένα χάρτη με σχέδιο πτήσης από Ισραήλ προς Τουρκία μέσω του εναέριου χώρου των κατεχομένων διαδίδουν τουρκικοί λογαριασμοί στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα όπως ισχυρίζονται το συγκεκριμένο αεροπλάνο ήταν εκείνο που μετέφερε τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ στην Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το αεροπλάνο του Ισραηλινού Προέδρου διέρχεται από τον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

στέλνοντας έτσι το πρώτο του καλυμμένο μήνυμα», γράφει το tweet του χρήστη TurkishFact.

Israeli President's plane fly's through Turkish Republic of Northern Cyprus airspace thereby sending its first veiled messege. pic.twitter.com/VrGhAvJuJz

— TurkishFacts4u (@TurkishFacts4U) March 9, 2022

Από κάτω κάποιος άλλος σχολιάζει: 

«Καλώς ήρθατε στον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, κύριε Πρόεδρε». 

Μιλώντας στο SigmaLive για το θέμα ο  Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, με πολύχρονη πείρα στον τομέα των αερομεταφορών, Χρίστος Πέτρου είπε πως αυτή η κίνηση δεν σημαίνει απολύτως τίποτε ανησυχητικό θεσμικά.

«Απο τις 300,000 υπερπτησεις ετησια στο FIR μας, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό πετά πάνω απο τον εναέριο χώρο που οι Τούρκοι ονομάζουν δικό τους.Οι υπερπτήσεις αυτες δεν επικοινωνούν με το παράνομο κέντρο ελέγχου,αλλά μόνο με το νόμιμο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. 

Σημείωσε επίσης ότι στις υπερπτήσεις περιλαμβάνονται και ένας σημαντικός αριθμός πτήσεων Τουρκικών Αεροπορικών εταιρειών, που μάλιστα μιλούν στο δικό μας Κέντρο Ελέγχου και πληρώνουν τα τέλη διαδρομής στην ΚΔ μέσω EUROCONTROL. Και αυτο γιατί είναι αναγκασμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα