ΠτΔ:Πρόκειται για σημαντική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Τα ζητήματα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις 29 και 30 Ιουνίου, κατά την είσοδό του στο κτήριο του Συμβουλίου προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο. Το πρώτο αφορά το θέμα της μετανάστευσης, όχι μόνο λόγω του τραγικού γεγονότος που είδαμε πρόσφατα, αλλά λόγω της καλοκαιρινής περιόδου έχουμε μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο.
Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι, υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, όπως η συμφωνία που έγινε σε επίπεδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και αναμένουμε να περάσει σύντομα κι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που επιτεύχθηκε με την Τυνησία είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο πρέπει να χτίσουμε, αλλά πρέπει να κινηθούμε αμέσως.
Το δεύτερο θέμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι θα γίνει σύντομα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Για εμάς είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικότερα στο περιθώριο και τις συναντήσεις που θα υπάρξουν με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, σίγουρα η ένταξη της Σουηδίας είναι το πιο σημαντικό θέμα, είναι και η προσπάθεια που γίνεται για επανέναρξη των συνομιλιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ένα ενεργότερο ρόλο.
Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, σε συνέχεια της δικής μας πρωτοβουλίας, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια και στην προσπάθεια σήμερα για σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και μετά την έναρξη των συνομιλιών, αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχει και σχετική αναφορά για τα ευρωτουρκικά. Ήταν κάτι που επιδιώξαμε, να υπάρξει αυτή η σύνδεση, και ελπίζουμε να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.
Είχα πει και προηγουμένως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό είναι το πρώτο ορόσημο, το δεύτερο είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ και το τρίτο είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση για απεσταλμένο για το Κυπριακό και πού αυτή εντάσσεται στις αναφορές που έχουμε σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Θέλω να πω ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη μέλη. Βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μιας προσωπικότητας. Εξάλλου, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας, και τώρα στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών, ακριβώς για να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός, γιατί σχετίζεται και με τις επαφές που θα γίνουν με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Αρχίσαμε τις συζητήσεις, όπως είπα και επί συγκεκριμένων ονομάτων και ελπίζουμε να δημιουργηθούν τα δεδομένα, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε και συγκεκριμένη ανακοίνωση για την εν λόγω προσωπικότητα».
Για τα θέματα συζήτησης των 27 ηγετών στο πλαίσιο του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Θα γίνει ενημέρωση από μέρους μου για τις προσπάθειες. Να πω ότι χθες είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό Καγκελάριο και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Ήταν συνέχεια συναντήσεων που είχαμε, γνωρίζουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία. Συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν, θα συναντηθούν και στη Λιθουανία. Θα έχω τώρα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας και θα γίνει ενημέρωση και για τις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη.
Να πω ότι πρόσφατα υπήρξε μια σύνοδος στη Γαλλία που οργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος όπου ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ακριβώς και αυτή η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.»
Διαβάστε επίσης: Α.Δημητρίου: Θα εργαστούμε συλλογικά για την επίλυση καίριων ζητημάτων της ΕΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε με μια μοτοσυκλέτα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αναρτήσεις στελεχών μετά από την παραίτηση Τσίπρα
- Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα»
- Τουρίστας ήπιε όλα τα κοκτέιλ του μπαρ και πέθανε
- Πατέρας που διέπραξε αιμομιξία δολοφόνησε τα 7 μωρά που γέννησε η κόρη του
- Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα – Τα επόμενα βήματα
- «Βόμβα» από ΠΟΥ: «Πιθανόν καρκινογόνα» ουσία η ασπαρτάμη
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το σοκ της παραίτησης Τσίπρα - Τα ονόματα για την Προεδρία της ΚΟ και τα επόμενα βήματα
- Ο Παπαπέτρου επιστρέφει στον Παναθηναϊκό
- Μικρόψυχη δήλωση για Τσίπρα - Αδικεί τον εαυτό του ο Μητσοτάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ανακοίνωση ΠΕΟ για σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών εώς 4 ετών
- Αυστρία: Αντίθετα σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία τα ουδέτερα κράτη μέλη
- Ο σουηδός πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με Ούγγρο ομόλογό για ένταξη στο ΝΑΤΟ
- Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για αναφορά σε ρόλο ΕΕ «σε όλα τα στάδια» στο Κυπριακό
- Υπ. Ενέργειας: Έναρξη τεχνικών επιτροπών Κύπρου-Ισραήλ εντός 15 ημερών
- Οικολόγοι: Iκανοποίηση για απόφαση Ανώτατου για πρώην κρατικούς αξιωματούχους
- Συμμετοχή Δήμου Λεμεσού στο συνέδριο για κλιματικά ουδέτερες & έξυπνες πόλεις
- To Bατικανό γιορτάζει τους πολιούχους της Ρώμης, αποστόλους Πέτρο και Παύλο
- Φόνος Τρεμιθούσας: «Σκότωσε τη σύζυγό του από αγάπη» - «Το θύμα δεν συμφώνησε»
- «Κοιμώμενος γίγαντας» το Τμήμα Αρχαιοτήτων λέει ο Καρούσος
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ανακοίνωση ΠΕΟ για σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών εώς 4 ετών
- Αυστρία: Αντίθετα σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία τα ουδέτερα κράτη μέλη
- Οικολόγοι: Iκανοποίηση για απόφαση Ανώτατου για πρώην κρατικούς αξιωματούχους
- «Κοιμώμενος γίγαντας» το Τμήμα Αρχαιοτήτων λέει ο Καρούσος
- Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα ήταν σε ανακοπή, δεν δίνουμε κεταμίνη»
- Συμμετοχή Δήμου Λεμεσού στο συνέδριο για κλιματικά ουδέτερες & έξυπνες πόλεις
- Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για αναφορά σε ρόλο ΕΕ «σε όλα τα στάδια» στο Κυπριακό
- «Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, τελικά όλα έγιναν όπως έπρεπε»
- Ανακοίνωση για Γιοβάνοβιτς!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυρ. Μητσοτάκης: Έρχεται νομοσχέδιο με θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών
- «Βόμβα» από ΠΟΥ: «Πιθανόν καρκινογόνα» ουσία η ασπαρτάμη
- Διεθνής διάκριση για τις σειρές της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι» και «Ο όρκος II»
- Ανήλικοι στο OnlyFans – Πόσο ασφαλής είναι πράγματι η πλατφόρμα;
- Ένθετο Παιδεία: Ευρωπαϊκών προδιαγραφών η νέα πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη
- Έλλη Κοκκίνου: Αυτοπεποίθηση έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου
- Τουρίστας ήπιε όλα τα κοκτέιλ του μπαρ και πέθανε
- Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 17 θάνατοι και 27 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα
- Κατιάνα Μπαλανίκα: Συγκλονίζει για τον Στηβ Κακέτση: «Είχε πέσει σε βαριά κατάθλιψη και ήθελε να πεθάνει»