ΠτΔ: Βέβαιος για νέα προσπάθεια λύσης μετά τις Προεδρικές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, στο πλαίσιο της 37ης Αντικατοχικής Πορείας Μόρφου, διαβεβαίωσε ότι δοκιμάσαμε και θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση, δηλώνοντας βέβαιος ότι μετά τις προεδρικές εκλογές

θα υπάρξει νέα προσπάθεια για λύση.

Εξέφρασε περαιτέρω την ελπίδα ότι στη νέα προσπάθεια θα υπάρξει επαρκής προετοιμασία μια διάσκεψης και πρωτίστως να προσέξουν εκείνοι που, παραπληροφορώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ, οδήγησαν στα αδιέξοδα.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε σειρά ερωτημάτων προς τον διεθνή παράγοντα σε ό,τι αφορά τη λογική βάση στις θέσεις της ε/κ πλευράς.

Αφού αναφέρθηκε σε προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τους Μορφίτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου.

Τα ερωτήματα της Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε συγκεκριμένα:

"Τούτων λεχθέντων και απευθυνόμενος τόσο στον διεθνή παράγοντα αλλά και σε όσους μου αποδίδουν ευθύνη για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα, χωρίς καμιά πρόθεση αντιπαράθεσης - διότι κατά κύριο λόγο αφορά τους τρίτους που μας παρακολουθούν, τον διεθνή οργανισμό, τους φίλους που είναι παρόντες, και θα μεταφέρουν τα μηνύματα - θα ήθελα να υποβάλω κάποια ερωτήματα όσον αφορά τις επιδιώξεις μας:

• Είναι ακραίο ή υπερβολή να επιδιώκεται η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς δικαιώματα παρέμβασης από μια τρίτη χώρα και απαλλαγμένο από την κατοχή, από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων;

• Είναι παράλογο να υποστηρίζεται η εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, όπου όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του;

• Είναι αδικαιολόγητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να συμμετέχει αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων μέσα στην ΕΕ;

• Είναι άραγε αβάσιμο να οραματιζόμαστε την κατάργηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την καθιέρωση ή την αντικατάσταση ενός αναχρονιστικού συστήματος με σύγχρονες ισχυρές εγγυήσεις που μπορούν να παραχωρηθούν από τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ, τους μηχανισμούς που προβλέπει ο Χάρτης των ΗΕ, ή η ιδρυτική πράξη εγκαθίδρυσης της ΕΕ;

• Είναι παράδοξο να απορρίπτεται η επιμονή της Τουρκίας να αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή και του κράτους που θα υλοποιήσει τις πρόνοιες της λύση;

• Υπάρχει σύνταγμα ομοσπονδιακού κράτους που να προνοεί ότι για κάθε απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο απαιτείται τουλάχιστον μια θετική ψήφος από τα μέλη του κράτους; Μια θετική ψήφος από το κράτος που εκπροσωπεί, όχι την πλειοψηφούσα, αλλά τη μειοψηφούσα. Και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες, διότι η πολιτική ισότητα έχει αναγνωριστεί. Αυτό που λέμε είναι το αυτονόητο. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος, μια Κυβέρνηση όταν για να πάρει αποφάσεις χρειάζεται μια τουλάχιστον θετική ψήφο από το ένα των μερών που εξαρτάται απόλυτα από την Τουρκία; Και δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να ενισχύσω αυτό που λέω, ότι είναι εξάρτηση δηλαδή.

Παρακολουθούμε το τι συμβαίνει, παρακολουθούμε το τι οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν για τα όσα συμβαίνουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ήδη η δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σταδιακά αλλοιώνεται. Ισλαμοποιείται το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδα μας. Επίτροποι επίβλεψης της Παιδείας και της νεολαίας, των θρησκευτικών θεμάτων διορίζονται κατευθείαν από την Τουρκία.

Σκληραίνει η θέση, αντί που θα έπρεπε, αν ήταν καλής πίστεως, όσον αφορά αυτά που είχαν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται για χρόνια, λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, «δασμοί» της βοήθειας που στέλλεται στους εγκλωβισμένους, κατά παράβαση της συμφωνίας της Γ’ Βιέννης. Και διερωτάται κανείς πόσες άλλες καταγγελίες θα μπορούσαν να γίνονται από πρωίας μέχρι νυκτός.

Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και το έχω ήδη μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των εταίρων μας στην Ευρώπη, όπως και στα κράτη μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά και του αραβικού κόλπου και στις άλλες φίλες χώρες, ότι εμείς είμαστε εκείνοι που επειγόμαστε για τη λύση γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες του τι ο χρόνος στο τέλος καταγράφει. Και δυστυχώς είναι νέα τετελεσμένα και νέα απαράδεκτα επί του εδάφους γεγονότα που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμα.

Εκείνο που θέλουμε είναι αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διαδραματίσουν τον ρόλο της προετοιμασίας μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο φαινόμενο, σε μια μέρα να επιδιώκεται να διασφαλιστεί αν η Τουρκία εννοεί την κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη μέρα, αν είναι μετά 15 χρόνια με απλά τη ρήτρα της αναθεώρησης, αν επιμένει στη στρατιωτική βάση και τη μόνιμη παρουσία 1800 στρατιωτών στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέρος, αν και εφόσον πετύχουμε αυτό που για 43 χρόνια αγωνιζόμαστε να πετύχουμε", ειπε.

ΠτΔ: Δεν ζω με ψευδαισθήσεις

"Για ένα θέλω να σας βεβαιώσω, πως γνωρίζω, όπως είπα κατ’ επανάληψη, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια υπαγορεύει και επιβάλλει. Τα όρια του συμβιβασμού. Ναι, να ανταποκριθούμε και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Για αυτό και εκείνο που λέγεται μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα είναι ένα σκέλος που έχει τη σημασία του. Διότι λέμε όχι σε τουρκικές εγγυήσεις και όχι σε τουρκικά στρατεύματα. Αλλά δεν παραγνωρίζουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στα θέματα ασφάλειας. Έχουμε προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας για το νέο υπό μετεξέλιξη κράτος. Έχουμε προνοήσει για την παρουσία αστυνομικής δύναμης, έχουμε προνοήσει την ενεργοποίηση των προνοιών του κεφαλαίου 7 του χάρτη των ΗΕ, των προνοιών του άρθρου 2 της συμφωνίας εγκαθίδρυσης της ΕΕ. Έχουμε προτείνει όλα εκείνα τα οποία δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να ανησυχεί από τούδε και στο εξής, αλλά και ένα μηχανισμό επιτήρησης της υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί.

Θέλω να ελπίζω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε θα στεφθεί στο τέλος με επιτυχία. Ο διάλογος θα επαναρχίσει. Μην ξεχνάτε πως κατά διαστήματα είχαμε ανάλογα φαινόμενα. Δεν επαναπαύομαι σε ελπίδες, δεν ζω με ψευδαισθήσεις, δεν παύω να παρακολουθώ με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν. Αλλά και όταν έχασε ο κ. Ταλάτ, μέχρι την εκλογή του κ. Ακκιντζί, για πέντε χρόνια καμία πρόοδος δεν παρατηρήθηκε επί κ. Έρογλου, ούτε επί εποχής του κ. Χριστόφια ούτε κατά την ανάληψη από εμέ της εξουσίας. Αλλά ούτε και μετά το δημοψήφισμα επί αειμνήστου Παπαδόπουλου, με μια άλλη διεκδικητική, όπως μπορεί να την αποκαλέσει κανείς, πολιτική υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος.

Δοκιμάσαμε και δοκιμάζουμε και επιμένουμε και θα επιμένουμε στον ειρηνικό διάλογο (για μια λύση) βασισμένη στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Και είμαι βέβαιος πως μετά τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία. Αλλά αυτή τη φορά επιμένω. Θα πρέπει προτού μεταβούμε σε μια νέα σύνοδο να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που παραπληροφορώντας ακόμα και τον ΓΓ του ΟΗΕ μάς οδήγησαν στα παρόντα αδιέξοδα"

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα