ΠτΔ: Τι παρέλαβα και πως οδηγηθήκαμε σε έξοδο μνημονίου

Σε συγκριση των οικονομικών δεδομένων που παρέλαβε με την ανάληψη της προεδρίας του και πως είναι η κατάσταση σήμερα, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάσκεψη τύπου της τριετούς διακυβέρνησης.

"Για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τελευταίων τριών χρόνων, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να συγκρίνουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με το τι παρέλαβα τον Μάρτιο του 2013"

Ενδεικτικά ανέφερε:

1.Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν το -5.7% που κορυφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στο -6.5%. Μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, όχι μόνο αναστρέψαμε την αρνητική πορεία αλλά μπήκαμε πλέον στην ανάπτυξη επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 1.6%.

2.Τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 ανέρχονταν μόλις στα 235.6 εκ Ευρώ. Κατά την 21 Μαρτίου του 2016 είναι 1 δις και 112 εκ Ευρώ.

3. Κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 οι αποδόσεις των διεθνών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυμαίνονταν αρχικά στο 8% και έφταναν μέχρι 26.47%. Ενώ κατά την πρώτη Μαρτίου του 2016 όλα τα διεθνή ομόλογα της Κυπριακής δημοκρατίας διαπραγματεύονται με αποδόσεις κάτω από 4%

4. Κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 η έκδοση γραμματίων του Δημοσίου 13 εβδομάδων είχε απόδοση 5.3%. Κατά την 31 Μαρτίου 2016 η πιο πρόσφατη έκδοση γραμματίων του δημοσίου 13 εβδομάδων είχε απόδοση μόλις 0.58%

5. Τον Μάρτιο του 2013 υπολογιζόταν με βάση εκτιμήσεις του Γιουρογκρουπ ότι το πρόγραμμα στήριξης ανερχόταν στα δέκα δις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος την 31η πρώτη Μαρτίου η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε μόνο 7.3 δις εκ των οποίων το 1.675 δις διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ανέφερε ο Πρόεδρος, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα κυμαινόταν μεταξύ 5-6% του ΑΕΠ. "Ενώ την 31η Δεκεμβρίου του 2015 όχι μόνο καλύψαμε το έλλειμμα αλλά καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.5% επί του ΑΕΠ".

Αναχαιτίσαμε την ανεργία

Ο Πρόεδρος επεσήμανε την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας, αλλά και την πτωτική τάση που καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία της Γιουροστατ σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016 σε 12.6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015 όπου η ανεργία ήταν στο 16.6%. "Στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει η Γιούροστατ αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία".

Κατέστησε σαφές πως "οι όποιες επιτυχίες έχουν καταγραφεί και που σαν αποτέλεσμα τους οδηγηθήκαμε σε έξοδο από το μνημόνιο, δεν σηματοδοτούν και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης. Από κανένα δεν επιτρέπεται να παραγνωρίσει υπαρκτούς κινδύνους που προέρχονται από μία σειρά υπαρκτών προβλημάτων όπως είναι :

• Η υψηλή ανεργία

• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

• Άλλοι αστάθμητοι ή εξωγενείς παράγοντες.

Για αυτό και θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση με απόλυτη αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις πολιτικές σύνεσης και σκληρής δουλειάς προκειμένου να αποφύγει σφάλματα του παρελθόντος και διαχρονικές παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε".

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας προς τους κοινωνικούς εταίρους και του κυπριακού λαού γιατί όπως είπε, τα όσα ανέφερε ήταν το αποτέλεσμα συγκροτημένου προγράμματος.

Keywords