ΠτΔ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δεσμούς με τη Ρωσία

Τη διαβεβαίωση για συνέχιση της ενθάρρυνσης και υποστήριξης των στενών δεσμών Ρωσίας και Κύπρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτοί να γίνουν πιο ισχυροί έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε στη Μόσχα ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων με τη συμμετοχή

80 Ρώσων επιχειρηματιών.

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να προωθήσουμε νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε πως η ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος αναβαθμίζεται συνεχώς. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στις ρωσικές εταιρείες που επιζητούν ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό εταίρο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε πως οι ευκαιρίες στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της υγείας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες και για τις δυο χώρες.

Αναφέρθηκε στη μοναδική και πρωτοφανή δυναμική που ένας συνδυασμός των πολλών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που οι δυο χώρες έχουν να προσφέρουν μπορούν να δημιουργήσουν, και σημείωσε πως για αυτό το λόγο "έχουμε προχωρήσει σε ένα αριθμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών" σε αυτούς τους τομείς, όπως στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Skolkovo και οργανισμών στην Κύπρο που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «η Ρωσία και η οικονομία της συνεχίζουν να ενεργούν ως ένας καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ενώ η Κύπρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο ως πύλη για τη Ρωσία στην Ευρώπη, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το επιχειρείν με τη Ρωσία είναι ως εκ τούτου ύψιστης σημασίας για τις χώρες μας σήμερα, όπως υπήρξε εδώ και δεκαετίες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσεις των δυο χωρών είναι πως ποτέ δεν παρέμεινε στατική και ποτέ δεν επιτράπηκε να αποδυναμωθεί αλλά αντίθετα έχει εξελιχθεί δια μέσου των χρόνων και έχει παραμείνει σημαντική.

Αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο που συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της ζωής όπως τον επιχειρηματικό, τον τουριστικό, στον εμπλουτισμό του πολιτισμού και στην απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία και η καινοτομία.

Επεσήμανε πως ο τουρισμός από τη Ρωσία στην Κύπρο έχει φθάσει σε υψηλούς αριθμούς που σχεδόν φθάνουν τον πληθυσμό του νησιού και πως πέραν των 800 χιλιάδων Ρώσων τουριστών επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2017.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη εργασίας του θα είναι τόσο παραγωγική όσο και η επίσημη του επίσκεψη στη Ρωσία το 2015.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του προηγουμένως με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μενβιέντεφ σημείωσε πως είχαν παραγωγικές συζητήσεις σε ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα, και πως αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πως θα υπογραφεί και αριθμός σημαντικών συμφωνιών για ένα φάσμα θεμάτων. Πρόσθεσε πως με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία των δυο χωρών.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει ενισχύσει τη θέση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και πως η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης με πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, μεγάλα αναπτυξιακά έργα, την κινηματογραφική βιομηχανία, την παιδεία, την υγεία, την έρευνα και ανάπτυξη και ασφαλώς την ενέργεια.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε καιρούς πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να βασίζεται στην Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα.

Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε σε χαιρετισμό του πως η Κύπρος αποτελεί σήμερα το σπίτι χιλιάδων Ρώσων επιχειρηματιών και των οικογενειών τους και σημείωσε τη σταθερή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

Είπε πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κύπρου με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον επιχειρηματικό τομέα και η εγκαθίδρυση της Κύπρου ως «Κέντρου Αριστείας» για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είπε ακόμη πως «στόχος μας είναι να γίνουμε ένας από τους καλύτερους διεθνώς τόπους ξένων απευθείας επενδύσεων για την εκκίνηση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης»

Η Γενική Διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου έκανε παρουσίαση κατά την οποία αναφέρθηκε στο ευνοϊκό περιβάλλον για διεθνείς επενδύσεις στην Κύπρο και στις νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της τεχνολογία της πληροφορίας, της ιατρικής και της ηλεκτρονικής υγείας, καθώς και της ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΔ, Ρωσία,ptd, rosia