Κουγιάλης: Το ΕΒΕ Λεμεσού κινητήρια δύναμη για την οικονομία

Εξερχόμενοι της κρίσης, καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια Κύπρο πιο δυνατή και ικανή να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα το διεθνές περιβάλλον, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης , χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, ο δυναμισμός των μελών του οποίου, όπως είπε, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την Κυβέρνηση στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Στην ομιλία του, ο κ.Κουγιάλης

είπε πως είναι οι άνθρωποι του ΕΒΕΛ που με τις πρωτοβουλίες, τις πρωτοπόρες ιδέες και την πολυδιάστατη δράση τους, έχουν πετύχει να καταστήσουν τη Λεμεσό κύριο επιχειρηματικό κέντρο και να προωθήσουν ζωτικά έργα υποδομής, μέσω και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

"Ο δυναμισμός των μελών του ΕΒΕ Λεμεσού, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την Κυβέρνηση , στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, όχι μόνο για να επαναφέρουμε την Κύπρο στα επίπεδα που η οικονομία και ο τόπος μας κατείχε προ κρίσης, αλλά να το πράξουμε με τρόπο που δεν θα επιτρέπει ξανά τις παραλείψεις και τα εγκλήματα του παρελθόντος", συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε ακόμη πως πρέπει να εργαστούμε με μεγαλύτερη ένταση για να αναπτύξουμε περαιτέρω τομείς, που τα δύσκολα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν το κύριο στήριγμα του κράτους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά την ίδια ώρα, ν` αναπτύξουμε περαιτέρω και τομείς της οικονομίας στους οποίους η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι τομείς της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας.

Οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας μας σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, τόνισε, δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν και να μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη για συνέχιση της βελτίωσης και τους εκσυγχρονισμού των προσφερόμενων υπηρεσιών μας.

Ο κ.Κουγιάλης συνεχάρη το ΕΒΕ Λεμεσού για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια δημιουργίας Κέντρου Αριστείας Ναυτικής και Θαλάσσιας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής και επιχειρηματικής αριστείας, σε τομείς της γαλάζιας οικονομίας.

"Ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε τις προσπάθειες που επαναπροσδιορίζουν την Κύπρο ως Κέντρο Προώθησης της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας", είπε και διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΒΕ Λεμεσού, ότι "αυτή η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας, σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλετε, με στόχο την ανάπτυξη μιας εύρωστης και βιώσιμης οικονομίας".

Εξερχόμενοι της κρίσης, ανέφερε τέλος ο Υπουργός Γεωργίας, καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια Κύπρο πιο δυνατή και ικανή να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα το διεθνές περιβάλλον αλλά και να είμαστε σοφότεροι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και οι επιλογές που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ο οποίος ανέφερε πως, με τη συνεργασία όλων, "μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για διαχρονική ανάπτυξη της οικονομίας, για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων στον τόπο, για δημιουργία νέων έργων υποδομής, για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που θα οδηγήσουν και στη μείωση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας και γενικά σε μια νέα οικονομία, με προοπτική και μέλλον για τις νέες γενιές".

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την τάση που άρχισε να διαφαίνεται τελευταία "ελέω εκλογών", όπως είπε, για υποβολή "υπέρμετρων αιτημάτων από το συνδικαλιστικό κίνημα" και έκανε έκκληση προς Κυβέρνηση, κόμματα και συντεχνίες, για αυτοσυγκράτηση "γιατί η οικονομία μας μόλις βγήκε από τον αναπνευστήρα και δεν αντέχει νέους κλυδωνισμούς".

Ο κ.Πηλείδης τόνισε πως, τώρα που η οικονομία μας βελτιώνεται, είναι η ώρα για αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν πλήρως το οικονομικό μοντέλο μας και πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες, τόσο του ΚΕΒΕ, όσο και του ΕΒΕΛ, δίνουν ιδιαίτερη ώθηση στη Λεμεσό, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα άλματα ανάπτυξης.

"Με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Λεμεσού και των άλλων αναπτυξιακών φορέων της πόλης, είμαστε σίγουροι ότι η Λεμεσός θα συνεχίσει να κρατά τα σκήπτρα της ανάπτυξης της Κύπρου", συμπλήρωσε.

Στη λογοδοσία του, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Κώστας Γαλαταριώτης, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση για μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική, που με αφετηρία το Επιμελητήριο της Λεμεσού και κατόπιν υιοθέτησης της από το ΚΕΒΕ, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου, ως ολοκληρωμένο έγγραφο.

Το θέμα, όπως είπε, βρίσκεται ενώπιον ειδικής επιτροπής που ανέθεσε το Υπουργείο και εντός των προσεχών εβδομάδων, θα εξαγγελθεί μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική, "η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δικές μας εμπεριστατωμένες εισηγήσεις".

Αναφερόμενος στην εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, ο κ.Γαλαταριώτης είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το θέμα με τις αυξημένες χρεώσεις που επιβάλλουν οι διαχειριστές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού από το ρόλο που η ιδιωτική πρωτοβουλία διαδραματίζει, στη Λεμεσό, στην πορεία ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, με προμετωπίδα την οικονομική βιομηχανία. Λέγοντας πως πολλά και επιβλητικά κτίρια έγιναν ή προγραμματίζονται να γίνουν στην πόλη, υπέδειξε πως η προσφορά δεν είναι αναντίστοιχη με τη ζήτηση, αφού έχουν ήδη πωληθεί οι περισσότερες προς διάθεση μονάδες σε κτίρια που ακόμη βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανέγερσης τους.

Οι αναπτύξεις αυτές, όπως και δυο υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες που θα ολοκληρωθούν το 2018 αλλά και το καζίνο θέρετρο, ανέφερε ο κ.Γαλαταριώτης , συμβάλλουν στην παραπέρα καταξίωση και ανάδειξη μιας πόλης και επαρχίας που σφύζει από ζωή, που έχει πολλά να προσφέρει στον ντόπιο και ξένο πληθυσμό.

Διαμήνυσε ακόμη πως το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν και σημείωσε πως το ΕΒΕΛ έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις και διαζευκτικές επιλογές, καθώς αυτό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου.

Ο Κώστας Γαλαταριώτης διαβεβαίωσε πως "η προσπάθεια μας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για τα μέλη μας, για τη Λεμεσό, για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα, θα είναι η κατευθυντήρια μας γραμμή και για τη νέα τριετία".

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, το ΕΒΕ Λεμεσού τίμησε δυο επιχειρήσεις για τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους ως μέλη του Επιμελητηρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουγιάλης, ΕΒΕ Λεμεσού,kougialis, eve lemesou