ΠτΔ: Στόχος να επιτευχθεί μια λύση που να φέρνει την ειρήνη

Στόχος και προσπάθεια είναι επιτέλους να επιτευχθεί μια λύση που να φέρνει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο, που να ανταποκρίνεται απόλυτα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να δίνει προοπτική στους νέους μας να ζήσουν ειρηνικά, μια λύση που να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί αλλά να έχει και διάρκεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,

σημειώνοντας την ανάγκη "να μην είναι μια θνησιγενής λύση, η οποία την επομένη της εφαρμογής να καταρρεύσει».

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους για επανεκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να αναφερθεί στις προκλήσεις της Τουρκίας σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «αυτό που θα πρέπει να μετρά – και δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις όποιες παράνομες, έκνομες ενέργειες ενάντια στο διεθνές δίκαιο – είναι το τι η Κυπριακή Δημοκρατία επιτυγχάνει, ασκούσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε πως «δεν θέλω να δίδω περισσότερη σημασία από όσο επιβάλλεται. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, η οποία ενασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μένω μέχρι εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει την επόμενη, πενταετία εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «η επόμενη πενταετία έχει σημαντική προοπτική και όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την παραπέρα προκοπή και προοπτική για τον τόπο μας, για τους νέους μας, για όσους αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα".

"Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, αλλά υπάρχουν σημαντικά που πρέπει να γίνουν. Ήταν αναμενόμενο η πρώτιστη προτεραιότητα να ήτο η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η δημιουργία εν πάση περιπτώσει των προϋποθέσεων που μας έφεραν από το χείλος της χρεοκοπίας σε μια περίοδο που παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία μας, τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και μια αξιοπιστία στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους που νομίζω ότι μπορεί να κάνει όλους περήφανους, αφού είναι όλοι που συνεισέφεραν, είτε πολιτικές δυνάμεις είτε συνδικαλιστικές ή εργοδοτικές οργανώσεις, είτε ιδιαίτερα ο ίδιος ο λαός», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως ο λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει με την ψήφο του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κληθείς να πει ποια είναι τα τρία διαφορετικά σημεία για το οποία θα πρέπει ο κόσμος να τον ψηφίσει, είπε πως "το πρώτο είναι το τι παραλάβαμε και τι παραδίδουμε. Το δεύτερο είναι το όραμα που έχει θεμελιωθεί με βάση την πρώτη πενταετία. Και το τρίτο είναι η αγάπη προς την πατρίδα με στόχο πάντα να βιώσουμε επιτέλους τα στοιχεία της ελευθερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, μιλώντας μετά την υποβολή της υποψηφιότητας, αναφέρθηκε στις μέρες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές, αλλά και στη διαχείριση της επόμενης μέρας των εκλογών από όλα τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν κάνει δηλώσεις πολιτικής σκοπιμότητας, «εξ ου και αποφεύγω τη σύγκρουση με τους ανθυποψηφίους μου, ότι κι αν ακούω".

"Θέλω να υπάρξει ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, με πολιτικό ήθος, που να το διακρίνει ακριβώς ο αλληλοσεβασμός. Ο καθένας έχει τις αξίες και τις προτάσεις του. Στον λαό εναπόκειται να αποφασίσει. Όσο πιο ήρεμοι είμαστε και συνετοί στην εκφορά του πολιτικού μας λόγου, τόσο πιο πολύ συμβάλλουμε – πιστεύω – στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Και είναι εκεί που θα κριθούμε. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται και είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς εάν το 2018 αναμένεται να κυριαρχήσουν διλήμματα στο Κυπριακό, στα ενεργειακά ή και σε άλλα ζητήματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως όλα είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν. «Υπάρχει η προτεραιότητα του Κυπριακού, η συνέχιση της εγρήγορσης για την οικονομία, υπάρχουν τα θέματα της ανάπτυξης και μεταξύ άλλων βεβαίως, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα