ΠτΔ: Στοχεύουμε στην ενίσχυση του πληθυσμού της υπαίθρου

Xαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στα εγκαίνια των κτηρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου.

Αυτούσια η ομιλία

Σεβαστό Ιερατείο, κύριε Πρόεδρε του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου, υρίεςκαι κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναιπραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχομαι κάθε φορά προσκλήσεις για να τελέσω τα εγκαίνια αναπτυξιακών έργων και να θεμελιώσω τη δημιουργία άλλων, που εν τέλει συντελούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων

υπηρεσιών και κατ’ επέκταση, στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Ταεγκαίνια των κτηρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου και της ανάπλασης της πλατείας που σήμερα τελούμε, καθώς και η θεμελίωση της δεύτερης φάσης της τοπιοτέχνησης του περιβάλλοντος χώρου, έρχονται να προστεθούν στιςφιλοπρόοδες ενέργειες του προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, συνδράμοντας στη διευκόλυνση της επιτέλεσης της αποστολής τους και τη λειτουργική αναβάθμιση της κοινότητας.

Πρόσθετα, αποτελούν απόδειξητου αδιάλειπτου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Κυβέρνηση γιατη στήριξη των στόχων που θέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά την ανάπτυξη, την αναβάθμιση και την πρόοδο της υπαίθρου.

Σεκαμία των περιπτώσεων βεβαίως –και θέλω να το τονίσω- δεν θα ήθελα να οικειοποιηθώ έργα προγενέστερων κυβερνήσεων, εφόσον ένα εκ των τριών έργων για τα οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εννοώ τα κτήρια του Κοινοτικού Συμβουλίου, αποτελεί έργο που ολοκληρώθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

Εκείνο το οποίο, όμως, θαήθελα να τονίσω, είναι η προσήλωση και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει προκειμένου να επιτελέσουμε το έργο μας και εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκούς πόρους, δώσαμε κίνητρα, δημιουργώντας αναπτυξιακά έργα, προκειμένου να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο.

Τα αποτελέσματα τηςπολιτικής που ακολουθήσαμε καταγράφονται μέσα από εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, μέσα από τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και μέσα από την έκπληξη που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν καταγράφεται μια ανάπτυξη σε τρία χρόνια μετά την κρίση που φτάνει το ύψος των 4%, κάτι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Προς το σκοπό τηςπροσπάθειας για αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου γενικότερα, πέραν των κοινοτικών κτηρίων που σήμερα εγκαινιάζουμε, τα οποία εξυπηρετούντις ανάγκες τόσο της κοινότητας Σκαρίνου όσο και των γύρω περιοχών, καθώς και του εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου έχει δρομολογηθεί και η δεύτερη φάση του έργου. Το ύψος του ανέρχεται στις € 614.000και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και ευελπιστούμε να τελειώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων (δηλαδή ν’ αρχίσει αρχές του 2018 και να αποπερατωθεί εντός 15 μηνών).

Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν κυρίως στη βελτίωση του οδικού δικτύου εντός της κοινότητας και των αγροτικών δρόμων, καθώς, επίσης, την εκτέλεση διαφόρων αντιπλημμυρικών και εξωραϊστικών έργων. Για την υλοποίηση των πιο πάνω έργων για την περίοδο από το 2013 μέχρι το 2016 δαπανήθηκε ποσό περίπου €350.000 από τον προϋπολογισμό της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.

Όσον αφορά το έτος 2017, υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας ποσού €205.000 για εκτέλεσηδιάφορων αναπτυξιακών έργων στην κοινότητα, η υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το έτος 2018, προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος και το Κοινοτικό Συμβούλιο αναφορικά με νέα αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα με συνολική δαπάνη ύψους €210.000, συμπεριλήφθηκαν στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος προωθήθηκε για έγκριση στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Φίλες και φίλοι,

Θεωρώντας τιςτοπικές αρχές ως σύμμαχο της Κυβέρνησης και βεβαίως του Υπουργείου Εσωτερικών, του Επάρχου κλπ, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η αύξηση των αρμοδιοτήτων της, τέθηκε υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας.

Αυτή η πολιτικήπου στόχευε μέσα από τον διάλογο και τη συνεχή επικοινωνία, ακριβώς στην περαιτέρω εμπλοκή των τοπικών αρχών στη διαδικασία του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων αναφορικά με θέματα προγραμματισμού, ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, με απώτερο σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων .

Απτό παράδειγμα των πιο πάνωείναι και οι Παγκύπριες Επαρχιακές Συνελεύσεις που πραγματοποίησα το 2015 και το 2017, για να ακούσω τις ανησυχίες σας, να ανταλλάξουμε απόψεις με στόχο την ώθηση της ανάπτυξης και της ευρύτερης βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένας βασικός πυλώνας της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι και η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων με αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια για προσφορά κοινών υπηρεσιών, στοχεύοντας στην αξιοποίηση από μέρους των τοπικών αρχών ίδιων πόρων αλλά και πόρων από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Θα ήθελα συναφώς να τονίσω πως η Κυβέρνηση κατέβαλε άοκνες προσπάθειες με στόχο την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα. Στόχος μας, μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στις 14 Ιουλίου 2015, είναι μέσα από συναινέσεις, να επιτύχουμε επιτέλους εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αυτονομηθούν τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά όπως ακριβώς επιθυμούν για να μπορούν να επιτελούν και σημαντικά έργα στις κοινότητες με βάση το όραμα αλλά και τις ανάγκες καθώς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι εκείνες που ζουν και βιώνουν άμεσα τα προβλήματα παρά η κεντρική κυβέρνηση.

Θα ήθελα από αυτό το βήμα να παρακαλέσω όλα τα κόμματα να αφουγκραστούν και τις ανησυχίες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε επιτέλους το συντομότερο να γίνει κατορθωτή η μεταρρύθμιση προκειμένου να έχουμε καλύτερες συνθήκες για τους δήμους και τις κοινότητές μας, ιδιαίτερα για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θέλουν να εκτελέσουν έργα και δυστυχώς εξαρτώνται πάντοτε από το κέντρο και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό κράτος.

Την ίδια ώρα θα ήθελα να επισημάνω ότι έ μπρακτη απόδειξη της στήριξηςτης Κυβέρνησης προς τις Ομάδες Τοπικής Δράσης, είναικαι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία έχει εγκριθεί πλέον και επίσημα, η συμμετοχή των κοινοτήτων στις αναπτυξιακές εταιρείες. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται ευκαιρία στις κοινότητες να επωφεληθούν από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από την εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία στοχεύουν την τοπική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου.

Αυτός ήταν καιένας εκ των στόχων τηςα πόφασηςπου πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 178 εκ. ευρώ. Ειδικότερα για την επαρχία Λάρνακας, οι Δήμοι της επαρχίας, θα απαλλαγούν από δάνεια συνολικού ύψους 19,3 εκ. ευρώ, ενώ οι κοινότητες της επαρχίας με δάνεια που ανέρχονται στο 1,9 εκ. ευρώ.

Φίλεςκαι φίλοι,

Παράλληλα, ως Κυβέρνηση, στοχεύουμε στην ενίσχυση του πληθυσμού της υπαίθρου και ιδιαίτερα των νέων. Χαίρομαι που ενώ μετά το 1970 παρατηρούσαμε μια φυγή και εκκένωση της κοινότητας σήμερα παρουσιάζεται, ως αποτέλεσμα των φιλοπρόοδων μέτρων που λήφθηκαν, αύξηση του πληθυσμού από 120 περίπου κατοίκους τώρα σε 400 και ευελπιστώ ότι με τα έργα που γίνονται και τα κίνητρα που δίνονται θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επάνοδος κατοίκων. Θα ήθελα ακριβώς να αναφέρω ότι προκειμένου να υποβοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει μια σειρά από αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

· Την εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που στόχο έχει ακριβώς την υποβοήθηση ανάπτυξης των κοινοτήτων.

· Την αξιοποίηση τηςφυσικής ομορφιάς των θερέτρων της υπαίθρου προωθώντας τον αγροτουρισμό. Πρόκειται εντός των επόμενων εβδομάδων να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα κίνητρα για να προωθηθεί ο αγροτουρισμός, είτε με παροχή κάποιων επιπλέον οικονομικών κινήτρων στους ταξιδιωτικούς πράκτορες έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η προώθηση προς αυτό τον τομέα.

· Τη στήριξη τωντοπικών αρχών για ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

· Την εθνικήπιστοποίηση και την προβολή παραδοσιακών προϊόντων.

· Την επιχορήγησημικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων.

· Την οικονομικήενίσχυση για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και την κατάρτιση νέων, γυναικών της υπαίθρου κ.ά.

Θαήθελα να παρακινήσω ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να κινηθούν προς την εκμετάλλευση των πιο πάνω κινήτρων, η οποία πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν διαφωνώ καθόλου με τον πρόεδρο της κοινότητας που λέει ότι όσο ενθαρρύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και όσο περισσότερα κίνητρα της δίνουμε, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται αλλά και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης του κράτους και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη και οι βαθμοί προόδου που παρατηρούνται με τα σημερινά δεδομένα είναι διότι δώσαμε κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συνέβαλαν ούτως ώστε να μειωθεί η ανεργία από το 17% που ήταν στα τέλη του 2013 στα σημερινά επίπεδα που είναι 10,3%. Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αλλά σίγουρα η πτώση της ανεργίας είναι δείκτης και της ανάπτυξης και της επιρροής που υπάρχει μέσα από την πρόοδο που παρουσιάζεται και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Φίλεςκαι φίλοι,

Ταέργα που εγκαινιάζουμε σήμερα θα αποτελούν σήμα κατατεθέν της κοινότητας ευελπιστώντας ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που προανέφερα, δηλαδή της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητας.

Θαήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κορυφαία προτεραιότητά μας και στόχος είναι η ευημερία των πολιτών, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις της κεντρικής με την τοπική διοίκησης και αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Γι’αυτό και δεν θα σταματήσουν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων σε δήμους και κοινότητες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους.

Συγχαίρονταςτον πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, τον Έπαρχο, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου αλλά και όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγμάτωση του έργου, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από τη χρηστή διοίκηση, η κοινότητα επιδεικνύοντας τον ίδιοζήλο και ενδιαφέρον να συνεχίσει την ανάπτυξη και την πρόοδο που ήδη έχει πετύχει αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών, ενισχύοντας περαιτέρω τον τοπικό πληθυσμό και δίνοντάς του κίνητρα, προσπάθεια στην οποία θα μας βρείτε πάντα, αρωγούς, πάντα στο πλευρό σας με την ελπίδα ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κοινοτήτων στην περαιτέρω προκοπή της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, σας ευχαριστώ, νέα, προσφορες, κυπρος, συμμετοχή, σημαίνει, εταιρεία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, θεμος αναστασιαδης, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βημα, δανεια, κυπρου, οικονομια, το βημα, υψος, ωθηση, ωρα, αγροτουρισμος, αυξηση, ανεργια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινονται, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκμεταλλευση, ελξης, ελπιδα, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ετος, ευημερια, ζωης, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυριε, παντα, οραμα, προβληματα, προγραμματα, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, υλοποιηση, φυγη, φτανει, φορα, χαρα, εφαρμογη, ενωση, φιλοι, ιδιαιτερα, ομαδες, σημαίνει, σημα, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα