ΠτΔ: Η Κύπρος διαδραματίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο

Η συνεργασία με τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, στον αμυντικό τομέα και την πρόσφατη συν-υπογραφή με άλλες 22 χώρες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας ( PESCO ), o ρόλος που αναλαμβάνει και διαδραματίζει πλέον η χώρα μας, είναι ανάλογος του γεωστρατηγικού της ρόλου που μπορούσε να διεκδικήσει και σήμερα ενισχυμένη να διαδραματίσει στην περιοχή ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε

ομιλία του στο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, ανέφερε ακόμα ότι η αναβάθμιση των σχέσεων και η στρατιωτική συνεργασία μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Αμερική, δίδουν την ευκαιρία η χώρα μας, μέσα και από την υπογραφή της PESCO , να διαδραματίσει ένα άλλο ρόλο.

Συνεχίζοντας είπε ότι αναβαθμίζονται η Ναυτική Βάση Ζυγίου και η Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου για να ενδυναμώσουμε τις αμυντικές δυνατότητες και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μέσα από την PESCO αποδυναμώνεται η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών, εγγυητικών συνθηκών και επεμβατικών δικαιωμάτων, με αξίωση για δημιουργία στρατιωτικής βάσεως στον κατεχόμενο βορρά και την παραμονή επί μονίμου στρατιωτικής δυνάμεως με το επιχείρημα, τάχα, της προστασίας από εξωτερικούς κινδύνους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση που αποτέλεσε την κύρια αιτία κατάρρευσης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι η προσπάθειά παραμένει ως ήταν για εξεύρεση μιας λύσης που να συνάδει απόλυτα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με συνθήκες μιας πραγματικά ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, η οποία να μην υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων της.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνοντας ότι «γνωρίζουμε τα όρια των υποχωρήσεων μας» ανέφερε ότι διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα, αμέσως μετά από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, την ετοιμότητά και την αποφασιστικότητά μας όπως συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά, πάνω σε μια βάση που να επιτρέπει την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουμε και θα εξεύρουμε μια λύση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας, λειτουργικότητας και όχι απλώς κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας χάριν της λεγόμενης λύσης, όπως πιθανώς κάποιοι τρίτοι να την βλέπουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ακόμα ότι ουδέποτε αμφισβήτησε ή αμφισβητεί τον πατριωτισμό της οποίας πολιτικής δύναμης και προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή, από τις εξαρτήσεις και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι απολύτως συμβατό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από τις προεδρικές θα συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι «εάν δεν συνενώσουμε δυνάμεις, εάν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε όλοι απέναντι στον λαό, αν δεν μονιάσουμε, θα έχουμε τα αποτελέσματα που η διχόνοια πάντοτε καταγράφει στην Ιστορία, και του Ελληνισμού και κάθε λαού».

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για την ενότητα. Και είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μη απαντώντας εις τις όποιες προκλήσεις. Θεωρώ πως αυτό που έχει σημασία είναι να μην ενσπείρουμε στην κοινωνία των πολιτών το διχαστικό κλίμα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Εθνική Φρουρά είπε ότι με αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά που επιτελείται στον τομέα της άμυνας επιτεύχθηκε ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, βάσει των διεθνών προτύπων και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα, προσθέτοντας ότι η πρόσληψη και αποτελεσματική ενσωμάτωση των επαγγελματιών οπλιτών κατάφερε να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και να δώσει τη δυνατότητα ταυτόχρονα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στο σχεδιασμό της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, με έμφαση στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων που παρουσιάζει ο αεροναυτικός τομέας.

Το Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ομοσπονδίας και είχε θέμα τη συνεργασία ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ.

Στο τελετουργικό της έναρξης μίλησαν στους συνέδρους ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών Κύπρος Μάνουλος, ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Κωσταράς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους, ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης. Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ιωάννης Μάζης ανέπτυξε τα ζητήματα αστάθειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και το δίκτυο Ισραήλ – ΑίγυπτοςΚύπροςΕλλάδα ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία και τέως Διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς ανέπτυξε το θέμα της άμυνας των κρατών στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου σε σχέση με την περίπτωση της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε έφεδρους αξιωματικούς ή στις οικογένειες τους στις περιπτώσεις που η τιμή απονεμήθηκε μετά θάνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα