ΠτΔ: Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να προβληματίζομαι

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες συζητήσεις δίδει στο πλαίσιο της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Σίγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επικεντρωμένος μεν στην αποστολή Λουτ, προβληματισμένος δε για τις ρεαλιστικές επιλογές του κυπριακού λαού είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτούσια η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΣΙΓΜΑ:

Ερ.

Τι Κύπρο θέλετε να αφήσετε πίσω σας παραδίδοντας την Προεδρία…

Όταν θα παραδίδω την Προεδρία, να παραδίδω μια χώρα η οποία νάνε ένα κράτος σύγχρονο, αν είναι δυνατό και αυτή είναι η βούληση μας που αποδεικνύεται τα τελευταία 45 χρόνια, επανενωμένο στη βάση κάποιων βασικών αρχών που είχαν συμφωνηθεί, αλλά και βασικών αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του κράτους για να μπορεί να έχει μέλλον.

Διαφορετικά αν είναι να βρούμε μια λύση μπαλωματική προς ικανοποίηση τρίτων ενδεχομένως και να πούμε ότι έχουμε επιτύχει λύση η οποία λόγω των προνοιών της να καταρρεύσει την επομένη, αυτό δεν πρόκειται να το πράξω. Όμως είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για να εξευρεθεί η λύση που θέλουμε να μπορεί να ζήσει ο λαός μας είτε Ε/κ, είτε Τ/κ σε συνθήκες που να έχει προοπτική και μέλλον ή τουλάχιστον αυτό που θα παραδίδω να είναι μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα. Και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ.

Ερ. Τι είναι οι τολμηρές πρωτοβουλίες στις οποίες κάνατε λόγο στο διάγγελμα σας…

Εννοώ πως απαιτείται από την πολιτική ηγεσία, με νηφαλιότητα να κρίνουμε τις πραγματικότητες, έχουν περάσει 45 χρόνια, πρέπει να διαπιστώσουμε που είμαστε σήμερα, που μπορεί να είμαστε αύριο, τι είναι τα χειρότερα με άλυτο το κυπριακό, τι είναι τα καλύτερα με λύση του Κυπριακού, όχι την όποια λύση, αλλά λύση που να διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο, δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μέσα από τη λύση βεβαίως και συμμαχίες που μπορούμε να επιτύχουμε και γιατί όχι και άριστες σχέσεις και με την Τουρκία.

Αυτή είναι η γεωγραφία και πρέπει να δεις πως ενεργείς. Είναι καιρός να σταματήσουμε να λέμε λόγια που περισσότερο είναι συνθήματα προς τους πρόσφυγες…

Ερ. Που μπορεί κάποτε να τα είπατε και εσείς… Για να είμαστε δίκαιοι…

Βεβαίως δεν το αρνούμαι και αυτός ήταν ο στόχος μας 45 χρόνια. Αλλά την ίδια ώρα οι εξελίξεις, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, σου υπαγορεύουν να μελετήσεις τρόπους που επιτέλους να ξεπεραστούν οι καχυποψίες των δύο κοινοτήτων, να υπάρξει ειρήνη σε τούτο τον τόπο, προοπτική και μέλλον.

Ερ. Άρα οι τολμηρές πρωτοβουλίες δεν εξαντλούνται στον προβληματισμό του Προέδρου για αποκέντρωση εξουσιών…

Αυτό που πρότεινα, μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, είναι γιατί θέλω να είναι λειτουργική και βιώσιμη η λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη γίνεται όταν οι πλείστες όσες των εξουσιών, θα ανήκουν στις πολιτείες, συνεπώς οι πολίτες της μιας ή της άλλης δεν θα έχουν το άγχος αν θα λειτουργήσει το κράτος από δικής μας πλευράς, το άγχος αν θα επιβληθεί η Ε/κ πλευρά στην Τ/κ κοινότητα και πως θα μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιας συνθήκες στην κεντρική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα.

Ναι να έχετε τη θετική ψήφο αλλά πότε να την ασκείτε. Όχι επί παντός επιστητού και καθ’ υπαγόρευση άλλων. Αλλά εκεί και όπου ενδεχόμενα να επηρεαστείτε και αυτή είναι η ασφαλιστική δικλείδα. Την οποία αποδέχομαι γιατί αποδέχομαι τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων…

Ερ. Εκείνη είναι η αφετηρία σας προφανώς…

Την ίδια ώρα όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσω της ανησυχίες των Ε/κ ότι μία εφ’ όλης της ύλης θετική ψήφος των Τ/κ μπορεί να δώσει λειτουργικό κράτος.

Έχουμε παραδείγματα, Βοσνία, Λίβανος, όπου επιβλήθηκαν λύσεις, οι οποίες στο τέλος έδωσαν δυσλειτουργικά καθεστώτα. Ο Λίβανος έχει έξι μήνες τώρα χωρίς κυβέρνηση. Η Βοσνία με τριβές και ακυβερνησία. Δεν μπορείς να υιοθετείς ανάλογα μοντέλα. Να προσπαθείς να εξεύρεις νέα μοντέλα που ανά το παγκόσμιο δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα.

Ερ. Αυτό το επαναλάβετε πολλές φορές. Απλά προσπαθώ να δω ένα βήμα παρακάτω. Κάνατε μια κίνηση για αποκέντρωση. Αν ακόμη και αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, παρακάτω τι;

Αυτή την ώρα αυτό που προσπαθούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη νέα προσπάθεια του Γ.Γ. Δεν θέλω να συζητώ για οτιδήποτε άλλο, όμως κανένας δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να προβληματίζομαι για το πώς μπορεί στο μέλλον να ενεργήσουμε κατά τρόπο επαναλαμβάνω που να φέρει την ειρήνη και την σταθερότητα στον τόπο, που την έχουμε απόλυτα ανάγκη. Και οι Ε/κ και οι Τ/κ.

Δείτε όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο ΣΙΓΜΑ για τα ενεργειακά: ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα