Νέα εποχή στον τομέα της Υγείας

Επίσημη πρώτη σήμερα για τους λειτουργούς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ανέλαβαν όπως προβλέπει η νομοθεσία τα ηνία των κρατικών νοσηλευτηρίων με στόχο την μελλοντική αυτονόμηση τους και βεβαίως την ομαλή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αφού όσοι γιατροί συμβληθούν με τον ΟΚΥΠΥ αυτόματα θα εγγραφούν και στον κατάλογο του ΓΕΣΥ.

Οι διευθυντικές ομάδες που αποτελούνται από τους Γενικό, Οικονομικό και Επιστημονικό Διευθυντή άρχισαν δουλειά και ήδη προχώρησαν σε επισκέψεις στα νοσηλευτήρια για να καταγράψουν τις αλλαγές

που επιβάλλεται να γίνουν.

Ωστόσο λίγα 24ωρα προηγουμένως οι συντεχνίες των γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στα συμβόλαια εργοδότησης με τον ΟΚΥΠΥ ζητώντας ταυτόχρονα χρόνο για διαβούλευση.

«Το μόνιμο προσωπικό, θεωρώ δύσκολο κάποιος να αφήσει τη σταθερότητα και τη σιγουριά της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αλλά δεν είναι κάτι που επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας και δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωση του, «η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αίτησης εγγραφής γιατρών που θα επιλέξουν να γίνουν προσωπικοί ιατροί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει οριστεί η 21η Ιανουαρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δίκαιου"

Η αίτηση για εγγραφή θα υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΥ.

«Το 2019 ο χρόνος του ΓΕΣΥ, εντός Φεβρουαρίου πρέπει να καταλήξουμε με τους γιατρούς για να προχωρήσουν οι δικαιούχοι να επιλέξουν γιατρό», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης.

Ο Άθως Τσινωντίδης πρόσθεσε ότι στις 17 Ιανουαρίου θα γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια όπου θα επεξηγηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης για εγγραφή στο ΓΕΣΥ.

«Με την ενημέρωση που έχω από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που είναι ο Οργανισμός που έχει καθημερινά επαφή με τους γιατρούς και τρέχει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είναι ότι θα υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός γιατρών», τόνισε σε δηλώσεις του Ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός διερωτήθηκε γιατί οι επιστημονικές εταιρείες βγάζουν ανακοινώσεις ότι δεν θα συμβληθούν με το ΓΕΣΥ αφού «πολλά από τα αιτήματά τους, τουλάχιστον τα οικονομικά έχουν ικανοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ίσως αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση».

Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως είχε αποκαλύψει το ΣΙΓΜΑ Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ προχωρούν σε ταχύρρυθμα μαθήματα γιατρών χωρίς ειδικότητα για να μπορέσουν να προστεθούν και να καλύψουν τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Εξάλλου πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι προσανατολίζονται και στην αγορά εργασίας γιατρών από το εξωτερικό και δη από την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα