ΠτΔ: Ήταν αναμενόμενη η επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων

Θα αναμένουμε την περάτωση της παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα που θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τα  όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος

πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είπε ότι «ήταν αναμενόμενη η επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων.

Θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, στα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο

Είναι πραγματικά με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης που παρευρίσκομαι για άλλη μια χρονιά ανάμεσά σας, δηλώνοντας με την παρουσία μου την απόλυτη ταύτιση με το ανθρώπινο δράμα και τον πόνο που αντιμετωπίζετε καθημερινά.

Αναμφίβολα, το συνεχιζόμενο επί 47 χρόνια ειδεχθές έγκλημα πολέμου και το δράμα των αγνοουμένων, εντείνει με το πέρασμα του χρόνου τη δική σας και δική μας αγωνία.

Παρουσία των εξ Ελλάδος συγγενών αγνοουμένων, παρουσία του φιλτάτου εκπροσώπου της Ελληνικής Βουλής,, θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να υπογραμμίσω τη σταθερή προσήλωσή μας στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων προς οριστική επίλυση του δράματος.

Και είναι ο αγώνας του καθενός από εσάς, σας βεβαιώ, τους συγγενείς των αγνοουμένων, που μας δίδει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να δοθούν απαντήσεις στην δικαιολογημένη απαίτηση σας για εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων σας.

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, τόσο με τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών όσο και των οικονομικών πόρων, και σαν αποτέλεσμα έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί ένας αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης με αποτέλεσμα τη διακρίβωση της τύχης περιορισμένου αριθμού αγνοουμένων.

Παρά ταύτα, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού και η όποια αδυναμία περαιτέρω ουσιαστικής προόδου, οφείλεται στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί και να δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που υπάρχουν και κατέχει στα αρχεία της.

Μία πάγια τακτική η οποία σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη σκόπιμη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής δυσχεραίνουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως παρά τη διερεύνηση ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων, η τύχη ακόμη 788 αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που κατ΄επανάληψη έχω υποβάλει την έκκληση και την απαίτηση σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης, έστω και ενός αγνοουμένου, να μη διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία.

Εκείνο, όμως, που πρωτίστως θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως διεκδικούμε και απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα να ασκήσουν, επιτέλους, την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που με βάση το διεθνές δίκαιο έχει και να συνεργαστεί επιτέλους για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων. Να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθαρά ανθρωπιστικού θέματος.

Όπως έχω κατ΄ επανάληψη αναφέρει, και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν θα πρέπει να γίνονται ανεχτές οι ανεδαφικές δικαιολογίες και τα ελαφρυντικά που προβάλλει η Τουρκία μέσω απόκρυψης πληροφοριών και συγκάλυψης των ευθυνών της.

Αυτή τη θέση την κατέθεσα κατ’ επανάληψη και κατέστησα σαφή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους εταίρους μας στην ΕΕ, στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα.

Είναι καλά γνωστό πως ακόμα και αποφάσεις του ΕΔΑΔ τις παραγνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν τις αντιλαμβάνονται.

Η συμβολή στην ανεύρεση των αγνοουμένων θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα υποβοηθά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αν σε ένα ανθρωπιστικό θέμα αρνούνται να συνεργαστούν, υπολογίστε σε εκείνα που θα παραβλάψουν τα διεκδικούμενα αδικαιολογήτως και κατ΄αντίθεση του διεθνούς δικαίου, δικαιώματα επί ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους.

Έχω τονίσει πως προκειμένου να γίνει κατορθωτό να επαναρχίσει ένας διάλογος, είναι απαραίτητο η τουρκική πλευρά να συμβάλει θετικά σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, να απέχει ακόμα από τις οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες ή απειλές, οι οποίες δυναμιτίζουν παρά να υποβοηθούν το επιδιωκόμενο κλίμα.

Για αυτό και σε συνομιλίες μου με κάποιους που προσποιούνται ότι είναι ευαίσθητοι τους έχω υπομνήσει κατ΄επανάληψη ότι είναι καιρός να παύσουν να εθελοτυφλούν ή να παύσουν να μας υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να είμεθα ψύχραιμοι ακόμα και όταν ακούμε τον κ. Ερντογάν να προβάλλει αξιώσεις που είναι αντίθετες με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ψηφίσματα των ΗΕ που είναι έξω από τους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε όπως το πράξαμε και στο Κραν Μοντανά, όπως το λένε οι Εκθέσεις. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Η αξίωση της Τουρκίας ήταν μία: Διατήρηση των εγγυήσεων, δημιουργία στρατιωτικής βάσης, αξίωση για θετική ψήφο επί όλων των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης, έτσι ώστε στην ουσία να εξαρτώνται οι αποφάσεις του κυπριακού κράτους από τη βούληση των διαμενόντων στην Τουρκία, και η διακυβέρνηση του τόπου, μέσω αντιπροσώπων. Κάτι που σήμερα μαρτυρείται, κάτι που διαφάνηκε και ο χρόνος θα το αναδείκνυε. Με παρεμβάσεις κατόρθωσαν να αναδείξουν στην εξουσία ένα τοποτηρητή δικό τους, έναν άνθρωπο ο οποίος εμμένει ότι το πρώτιστο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Έναν άνθρωπο που σήμερα υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν για να επαναλάβουν προκλητικές δηλώσεις, απαράδεκτες αξιώσεις, ακόμα και απειλές.

Παρακολουθούμε από κοντά τα όσα συμβαίνουν. Ενημερώνουμε ανελλιπώς και τα ΗΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ, και ελπίζω ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Θέλω να ελπίζω ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν όσοι δείχνουν ευαισθησίες για λύση προβλημάτων και ιδιαίτερα περιφερειακών προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην επιθετική στάση της Τουρκίας, πως θα ευαισθητοποιηθούν και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανέναρξη ενός διαλόγου.

Προσπάθεια μας είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους. Ενός κράτους που να είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που να μπορεί να δώσει στους πολίτες του διασφάλιση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, που να μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα τα δικά σας, που για 47 χρόνια υπομένετε και αναμένετε και εναγωνίως ζητάτε από τον όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε να διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων σας.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ως απαραίτητο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού και τη διακρίβωση της τύχης των ηρωικώς αγνοουμένων εδώ και 47 χρόνια.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, αποδίδουμε σήμερα από τον Κόρνο τιμή στους αγνοούμενους μας. Υπογραμμίζουμε έμπρακτα το άσβεστο ενδιαφέρον μας για το τραγικό αυτό ζήτημα για το οποίο η κατοχική δύναμη θέτει εμπόδια και αρνείται να συνεργαστεί.
Στεκόμαστε αποφασισμένοι. pic.twitter.com/YEmhIaRjo9

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 19, 2021

Διαβάστε επίσης: 

LIVE/Ερντογάν στη ψευδοβουλή: Κάποιοι στις ΗΠΑ ενοχλήθηκαν απ'τις κινήσεις μας

Ερντογάν: Παρά τις προδοσίες, εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα