ΠτΔ: Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενός έργου το οποίο αποδεικνύει την ιδιαίτερη φροντίδα που επιδεικνύουμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας

στους ασθενείς.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής που ακολουθούμε σχετικά με τον τομέα της υγείας, θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητες μας την οριστική λύση του χρόνιου προβλήματος συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομής του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό Ψυχιατρικό Ίδρυμα στην Κύπρο.

Προς το σκοπό αυτό, ύστερα από κάποια δημοσιεύματα και για αυτό ευχαριστώ τον Τύπο που μας υπέδειξε την τότε άθλια επικρατούσα κατάσταση,. συγκάλεσα τον περασμένο Μάρτιο σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και λειτουργών του δημοσίου, κατά την οποία αποφασίστηκε η αναβάθμιση κατά χρονικές φάσεις του Νοσοκομείου, καθώς και η άμεση έναρξη εργασιών ανακαίνισης των Θαλάμων 21 και 34 συνολικού κόστους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των πιο πάνω Θαλάμων η άμεση έναρξη της δεύτερης φάσης ανακαίνισης των Θαλάμων 23, 24 και 14, υπολογιζόμενου κόστους 2.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύγχρονων προδιαγραφών κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, περιλαμβάνοντας πρόσθετα νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θεραπείας και ψυχαγωγίας των ασθενών, αναμφίβολα αναβαθμίζει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της προσφερόμενης φροντίδας προς τους νοσηλευόμενους, βασισμένης πάντοτε στα πλαίσια της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζεται και το εργασιακό περιβάλλον των δεκάδων λειτουργών ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο.

Αξίζει να αναφέρω ότι εξίσου σημαντική με την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, είναι επίσης και η ανακαίνιση του Τμήματος Εργοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο οποίος πλέον διαθέτει χώρους κατάλληλα εξοπλισμένους για αξιολόγηση και εκπαίδευση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων που στηρίζονται στις αρχές της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι γνωρίζοντας την πάγια ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου έχουμε δώσει οδηγίες να τροχοδρομηθούν οι ενέργειες υλοποίησης του, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω και τη σημαντική και καθόλου τυχαία πρόσφατη απόφαση μας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανεύρεσης των λειψάνων των ξεχασμένων, δυστυχώς, εδώ και τόσα χρόνια από την κοινωνία και πολιτεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από βομβαρδισμό του νοσοκομείου το 1974 κατά την τουρκική εισβολή, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η μνήμη τους και να τύχουν των θρησκευτικών προσευχών προκειμένου να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές.

Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο αρμόδιους Υπουργούς και τους υπηρεσιακούς λειτουργούς, που συνέβαλαν σε 11 μόλις μήνες στη δημιουργία ενός πραγματικά αξιόλογου έργου και για αυτό χρωστώ πολλά και εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Χρυστάλλα Μαλλούππα και τους συνεργάτες της που συνεργάστηκαν άψογα και με ταχείς ρυθμούς για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματωθεί εκσυγχρονισμός του νοσηλευτηρίου εάν προς αυτό δεν συνέδραμε η Διεύθυνση που με καθοδήγηση για τις απαραίτητες ανάγκες του νοσηλευτηρίου, καθώς και τα Δημόσια Έργα και έτσι είμαστε σήμερα στη φάση παράδοσης των δύο πρώτων θαλάμων και στη συνέχεια των υπολοίπων.

Σας διαβεβαιώ ότι υπηρετώντας την πεποίθηση ότι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Με την υλοποίηση του ΓΕΣΥ η ένταξη και η αυτονόμηση θα γίνει στα πλαίσια που έχουν προδιαγραφεί ώστε να παρέχονται ανάλογα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τον κάθε ένα των συμπολιτών μας έχει ανάγκη ανάλογης θεραπείας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο προσωπικό αυτού του ιδρύματος που είναι ένα από τα πλέον σημαντικά στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα