ΠτΔ: Η Κύπρος ρίχνει άγκυρα στη ναυτιλία, σε ενδεχόμενη λύση

Σε γεύμα εργασίας με την Ένωση Πλοιοκτητών στην Αθήνα παρακάθισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κατά τη χαιρετιστήρια ομιλία του ο ΠτΔ, αφού επανέλαβε τον στόχο για λύση εντός του έτους, έκανε εκτενή αναφορά στον τομέα της ναυτιλίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη που θα έχει με μια ενδεχόμενη λύση.

«Η εδώ παρουσία μου αποσκοπεί στο να ενισχύσω αυτή την αμοιβαία επωφελή σχέση που έχει δημιουργηθεί

μεταξύ της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ, παράλληλα, μου προσφέρει την ευκαιρία να ακούσω προβληματισμούς –. και πρέπει να ομολογήσω ότι χωρίς να ακούσεις τους προβληματισμούς του ιδιωτικού τομέα, εκείνων που κατέχουν το αντικείμενο, δεν μπορεί να κανει σωστές πολιτικές.

Ουδείς μπορεί να αυτοχριστεί ότι κατέχει το αντικείμενο αν δεν το βιώσει, αν δεν είναι εξ εκείνων των δημιουργών του συγκεκριμένου τομέα βιομηχανίας - απόψεις και εισηγήσεις που θα υποβοηθήσουν τις κοινές μας προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής και της ελληνικής ναυτιλίας», ανέφερε εισαγωγικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδη.

«Η Κύπρος, μέσα από σκληρή δουλειά, με υπομονή, επιμονή και θυσίες και την εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, εξέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, έχει καταφέρει να:

- Αναδιαρθρώσει και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα

- Επιτύχει συνεχείς θετικές αξιολογήσεις διεθνών οίκων

- Αυξήσει τον αριθμό επενδυτικών ταμείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

- Ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της.

- Επιτύχει έξοδο στις αγορές μετά τον αποκλεισμό της από το Μάιο του 2011 και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι απαισιόδοξοι ή αισιόδοξοι προέβλεπαν

- Βρίσκεται σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης η οποία προβλέπεται στο 2.9% για το 2016», ανέφερε.

Ναυτιλία: Μια από τις προκλήσεις της κυβέρνησης

«Η συμβολή της Κυπριακής ναυτιλίας ως προς την επίτευξη των πιο πάνω ήταν ανεκτίμητη, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, με μια συνεισφορά περίπου στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Μια συνεισφορά που καθίσταται ακόμη πιο αξιόλογη εάν αναλογιστεί κανείς τις αντιξοότητες και δυσκολίες που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η μη ικανοποιητική ανάπτυξη του Παγκοσμίου Εμπορίου, ως επίσης και η χαμηλή τιμή διεθνώς των ναύλων που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού», σημείωσε ο ΠτΔ.

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η ναυτιλία αποτελεί έναν τομέα με μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες η Κυπριακή Κυβέρνηση, μέσα από στενή συνεργασία -το υπογραμμίζω- με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς κατάφερε να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και φυσικά σκληρή δουλειά.

Είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε θέσει ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής του Κυπριακού Νηολογίου, αλλά και των άλλων εξίσου σημαντικών πυλώνων της κυπριακής ναυτιλίας».

Οι ενέργειες της κυβέρνησης:

Για την επίτευξη του πιο πάνω, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες και μέτρα, σε συνεργασία πάντοτε με τους αρμόδιους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να:

- Συνεχιστεί η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον κρατικό τομέα

- Βελτιωθούν τα επίπεδα ασφάλειας στα κυπριακά πλοία

- Ενισχυθεί η προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας μας ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών

- Διατηρηθεί και να βελτιωθεί η συνεχής παροχή κινήτρων φορολογικών και άλλων, εντός του πλαισίου, βεβαίως, που μας επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Στο πλαίσιο αυτό, για τη δημιουργία του αναγκαίου νομικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη ενός πλήρους, ισχυρού, και λειτουργικού Ναυτιλιακού Κέντρου προωθήσαμε ταχείες και ουσιαστικές ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του Ναυτιλιακού Κέντρου της Κύπρου και θα συμβάλουν θετικά στην προσέλκυση νέων σχετικών επενδύσεων", ανέφερε ο ΠτΔ.

Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο φορολογικό πλαίσιο:

- Δόθηκε η δυνατότητα σε αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες (των οποίων ο έλεγχος και διεύθυνση ασκείται στην Κύπρο) να εγγράφονται στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας για να φορολογούνται με φόρο χωρητικότητας (tonnage tax), χωρίς να απαιτείται η εγγραφή τους στον Έφορο Εταιρειών.

- Για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης εισήχθη ο θεσμός του όρου μη-μόνιμου κάτοικου (Non-Domicile).
Το ουσιαστικό κίνητρο που αποκτούν αυτά τα πρόσωπα, νοουμένου ότι επιλέξουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, είναι η απαλλαγή των υποχρεώσεων τους που προκύπτουν για σκοπούς έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, σε τόκους, μερίσματα και ενοίκια.

- Προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένου προσωπικού επεκτάθηκε από 5 σε 10 χρόνια η απαλλαγή από τη φορολογία του 50% του εισοδήματος ατόμου μη κάτοικου Κύπρου με αμοιβή πέραν των €100.000 ετησίως.

- Μόλις πρόσφατα έχει εκδοθεί από μέρους του Εφόρου Φορολογίας διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με την απαλλαγή από την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα τραπεζικών τόκων ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες φορολογούνται με βάση το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας.

- Ταυτόχρονα, εξετάζεται με στόχο να προωθηθεί άμεσα, νομοθετική ρύθμιση για εξαίρεση των εταιρειών που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας από την υποχρέωση κατάθεσης οικονομικών καταστάσεων. Είναι ένα μέτρο που προωθείται και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.

Επιπλέον, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα έχει πλέον την αρμοδιότητα ως ανεξάρτητη αρμόδια Αρχή να χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τη ναυτιλία.

Στόχος είναι η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, η βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών που παρέχονται, η προώθηση της κυπριακής σημαίας και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς, με γνώμονα πάντα την ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας και την εδραίωση της ως σύγχρονο και παγκόσμιο κέντρο παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα