Krichbaum: Περισσότερη Ευρώπη στην εξίσωση του Κυπριακού

Με «περισσότερη Ευρώπη» μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, είπε ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας Gunter Krichbaum, κατά την ενημέρωση που είχε για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Μαζί του ενημερώθηκε ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) της Γερμανίας σε συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή

με την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Gunther Krichbaum εξήγησε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο έχει στόχο να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για ενοποίηση της Κύπρου.

Ανέφερε πως με δεδομένη την εμπειρία μιας μοιρασμένης χώρας που έχουν ως Γερμανοί, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για να επιτευχθεί ενοποίηση της Κύπρου.

Ο κ. Krichbaum τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το θέμα της εμπιστοσύνης, καθώς πολλά από τα θέματα θα λυθούν μετά την επανένωση. «Κάτι παρόμοιο συνέβη και στη Γερμανία όπου είχαμε 40 χρόνια διαχωρισμού και μετά από την ενοποίηση χρειαστήκαμε πολλά χρόνια ακόμη για ολοκληρώσουμε πραγματικά την ενοποίηση», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και κάποια πιο πολύπλοκα θέματα, όπως το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι και σε αυτό το θέμα θα βρεθεί η σωστή λύση. «Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Γερμανίας και του γερμανικού κοινοβουλίου. Όποτε θελήσετε είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε», είπε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η παρουσία της ΕΕ βοήθησε στη γερμανική επανένωση και αν κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Κύπρο και κατά πόσο θα μεταφέρει κάποιο σχετικό μήνυμα στην τ/κ πλευρά, ο κ. Krichbaum ανέφερε ότι μπορεί η επανένωση της Γερμανίας απ’ έξω να φαινόταν ομαλή, ωστόσο δεν ήταν χωρίς τριβές. «Μετά από 40 χρόνια διχασμού μια χώρα δεν μπορεί να ενοποιηθεί σε μια μέρα. Πολλά πράγματα έπρεπε να αλλάξουμε. Πολλά πράγματα να προσαρμόσουμε. Και η Ανατολική Γερμανία με τη Δυτική και το ανάποδο», είπε και πρόσθεσε ότι η συμβίωση δεν μπορεί να είναι μονόδρομος αλλά αμφίδρομη.

Είπε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο ήταν το ένα θέμα, το άλλο θέμα ήταν η προσαρμογή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και στα νέα ομόσπονδα κρατίδια. «Όλο το νομικό σύστημα μεταφέρθηκε στα νέα ομόσπονδα κρατίδια για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα», ανέφερε, εξηγώντας ωστόσο πως ο διχασμός της Κύπρου δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με αυτή της Γερμανίας.

«Έχουμε αποκτήσει ορισμένες εμπειρίες που θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε, αλλά υπάρχουν και θέματα για τα οποία θα πρέπει η Κύπρος να βρει δικές της λύσεις», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια της Ευρώπης, της ΕΕ, της Κομισιόν αλλά και κάποιων χωρών η πορεία (επανένωσης της Κύπρου) είναι δυνατή και μπορεί να πετύχει.

Τόνισε παράλληλα ότι τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, ειδικότερα σε σχέση με την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος μιας χώρας της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις δύο πλευρές, έχοντας περισσότερη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο θα μεταφέρει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να προσαρμοστεί πλήρως στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ο κ. Krichbaum απάντησε «φυσικά» λέγοντας ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και πως σε μια ενωμένη Κύπρο θα πρέπει βήμα βήμα να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα. «Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μια μέρα ή μια βδομάδα», εξήγησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτό θα πρέπει να γίνει.

«Δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικά πρότυπα εντός της ΕΕ» δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα και θέματα προστασίας των καταναλωτών, όπου, όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία και στο τμήμα της χώρας όπου δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί.

«Γιατί το να είναι η Κύπρος μέλος της ΕΕ είναι αναπόσπαστο γεγονός», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι ανταλλάγηκαν απόψεις σε πολλά θέματα με κυρίαρχο το Κυπριακό.

Αυτό που έχουμε μεταφέρει στους συνάδελφους Γερμανούς βουλευτές είναι ότι η διαδικασία στο Κυπριακό προχωρά, ότι υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις μέχρι σήμερα, αλλά και ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές, είπε.

«Αναφερθήκαμε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και σταθήκαμε ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων. Αυτό που αναφέραμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ούτε και με την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο», είπε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ζήτησαν από τους Γερμανούς βουλευτές «την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της φίλης χώρας Γερμανίας».

Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, όπως επίσης και οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. «Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία, προσβλέπουμε σε περισσότερη στήριξη και όπως είπαμε στον κ. Krichbaum εμείς είμαστε εδώ. Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα, όμως βρισκόμαστε σε ένα στρατηγικό γεωγραφικό σημείο στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου όπου συμβαίνουν πολλά και όπου μπορούμε να προσθέσουμε και να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Krichbaum ο Νίκος Τορναρίτης σχολίασε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διαπραγματεύονται. «Δεν μπορούμε δηλαδή να προχωρήσουμε στην επανένωση και να έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών μέσα στην ίδια την ΕΕ», είπε.

«Άρα ναι στη λύση, ναι στην επανένωση, ναι όμως και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα