ΠτΔ για συνάντηση με Ακιντζί: Φιλικό κλίμα χωρίς σύμπτωση απόψεων

Ως φιλικό και θετικό χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι αυτό, δεν σημαίνει ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω ως προς τους όρους αναφοράς για να ξεκινήσει διάλογος, σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα είναι η εμμονή σε θέσεις. Επαναλάβαμε, δήλωσε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραμονή

στρατευμάτων, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ανέπτυξε τη θέση του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ήγειρε ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που μολύνουν το περιβάλλον, όπως οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ, τα Στροβίλια, τη Δένεια κλπ.

Επίσης, δήλωσε ότι o Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στη μια θετική ψήφο για όλα τα θέματα. Αναφορά έκανε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Έχω υποβάλει δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα, σε κάποια συμφωνήσαμε κάποια άλλα θα συζητηθούν σε κάποια άλλη άτυπη συνάντηση, σημείωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε ότι δεν θα έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο αν εμείνει ο κ. Ακιντζί στις θέσεις του.

Για το Πλαίσιο Γκουτερες και τους όρους αναφοράς δήλωσε ότι δεν μπορεί να μην εμπεριέχουν θέματα στρατευμάτων, ασφάλειας και εγγυήσεων. O Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε, την εμμονή της Τ/κ κοινότητας για τη μια θετική ψήφο σε ερώτηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Σε αυτό που εμμένει ο κ. Ακιντζι, πρόσθεσε, ως θέση Αρχής, είναι ότι η ασφάλεια του ενός, δεν μπορεί αν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, παρόλα αυτά συνέχισε, ο κ. Ακιντζί, υιοθετεί τις θέσεις της Τουρκίας

Ο ίδιος, δήλωσε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ανακοινωθούν σύντομα και άλλα που λόγω των κατοχικών στρατευμάτων είναι δύσκολο να προχωρήσουν.

Ερωτηθείς για τους όρους αναφοράς, είπε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος και ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που περνούμε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Χάγης, για το θέμα του Μαυρικίου και των Βρετανικών Βάσεων, είπε ότι είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί σε συνάρτηση με τον χρόνο που μπορείς να εγείρεις τέτοια ζητήματα.

Όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι αποκλίσεις και οι δυσκολίες για να συνομολογηθούν όροι αναφοράς με τη συζήτηση να αναλώνεται σε ζητήματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα