ΠτΔ: Χωρίς πιέσεις το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Ούτε ασκούνται πιέσεις, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στη Λεμεσό, προσερχόμενος σε μουσική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 13 ήρωες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική

βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Κληθείς να πει αν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία θα μπει τελικά το τρυπάνι, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε "τί σχέση έχουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο ναυάγιο. Ερωτηθείς, δε, για «Σχέδιο Β’», όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακό το οποίο όπως διατείνεται θα προωθήσει η Τουρκία, απάντησε ότι «όλα αυτά θα απαντηθούν τη Δευτέρα».

Εξάλλου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων τεσσάρων αξιωματικών της δύναμης, που σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2002 κατά την συντριβή ελικοπτέρου της Δύναμης σε περιοχή των Κουκλιών, την οποία διάβασε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέκρινε την τουρκική στάση.

Χαρακτήρισε τις προτάσεις που υπέβαλε στην Ελβετία δομημένες στην βάση των ιδεών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συγκεκριμένες και περιεκτικές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιμετώπιζαν, τις ανησυχίες και των δυο πλευρών, δημιουργώντας ταυτόχρονα την προοπτική η χώρα να εξελιχτεί σε ένα κανονικό κράτος προς όφελος όλων των Κυπρίων.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Crans-Montana και το αδιέξοδο στο οποίο εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις αύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμέσως μετά θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό.

Τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα ενημερώσει αύριο Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάληξη της διάσκεψης στο Crans-Montana

Σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη το πρωί.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Με τίτλο "Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο: Σκληρές Αλήθειες", το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη στον Crans-Montana.

Ο στόχος του Γενικού Γραμματέα ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. "Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία αρνήθηκε κάθετα να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα".

Απορρίπτει τα περί αποχώρησης του 'Εσπεν Μπαρθ 'Εϊντε από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Αλίμ Σιντίκ. Ο κ. 'Ειντε, ενόψει και της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα