ΠτΔ: Χωρίς αναβαθμισμένο ρόλο ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις

Χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς αναβαθμισμένο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς προς την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αμέσως μετά την επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, το πρωί της Τρίτης, έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ο καθορισμός των τεσσάρων επόμενων

συναντήσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, με πρώτη συνάντηση στις 20 Απριλίου.

Οι δυο διαπραγματευτές θα ξεκινήσουν συναντήσεις από αύριο, με στόχο να καθοριστούν προτάσεις σε σχέση με το πως θα διεξαχθεί ο διάλογος, με βάση το τρύπτυχο συγκλίσεων-αποκλίσεων, πάνω στο οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

"Εύχομαι αυτός ο νέος κύκλος να μας φέρει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που να οδηγούν στην συνολική επίλυση του Κυπριακού", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιας λύσης που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο διεθνές δίκαιο, με ένα κράτος λειτουργικό με πρόνοιες που να σέβονται και να μην αψηφούν τις ανησυχίες είτε των ε/κ είτε των τ/κ, σημείωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι ο Έιντε δεν θα έχει αναβαθμισμένο ή διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε μέχρι σήμερα, εκτός και αν οι δυο πλευρές το ζητήσουν, με συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία ενδεχομένως να συμφωνήσουν να απευθύνουν, έτσι ώστε να έχουν επιπρόσθετα παραδείγματα, απόψεις κτλ., όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους συμβούλους του κ. Έιντε, όπως είπε.

Οι διαπραγματευτές θα έχουν ως αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων και την επιβεβαίωση των συγκλίσεων μεταξύ των δυο πλευρών, σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε θέμα φυσικού αερίου και δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο, καθώς δεν θα διαπραγματευόταν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επεσήμανε. Συμπλήρωσε δε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό.

Στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι δεν είναι εναντίον η ε/κ πλευρά φτάνει να υπάρξει τέτοια πρόοδος που να το επιτρέψει αυτό. Αρκεί πάντα, συνέχισε, να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέλει η Τουρκία αλλά να προέλθει μέσα από τη βούληση των δυο πλευρών

Σε σχέση με την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο χρονοδιαγράμματος, η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την πραγματική βούληση και τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι η κάθε πλευρά. Αυτό θα καθορίσει το αν και το πότε θα φτάσουμε σε μια λύση, επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα